minder-bussen-door-staking-bij-de-lijn-dit-kan-je-vandaag-verwachten

Minder bussen door staking bij De Lijn: dit kan je vandaag verwachten

Door een nationale stakingsactie van de socialistische vakbond ABVV zullen iets minder dan 6 op de 10 bussen van De Lijn uitrijden. Vooral in Oost-Vlaanderen zullen reizigers de gevolgen voelen. De alternatieve dienstregeling die De Lijn voor heeft uitgewerkt, verloopt zoals voorzien, laat een woordvoerder weten.

Op minder dan een week van de verkiezingen wil het ABVV naar eigen zeggen “een laatste signaal aan de mensen geven”. De vakbond protesteert in het bijzonder tegen Europese besparingsplannen. Er zullen acties zijn in onder meer Brugge, Brussel, Aalst, Genk, Namen, Bergen en Luik. Met gevolgen voor het reizigersvervoer.

De Lijn heeft op basis van gegevens van werkwilligen een berekening gemaakt van wat je kan verwachten. De hinder is het grootst in Oost-Vlaanderen, waar het om iets minder dan de helft gaat, en het kleinst in Limburg, waar twee derde van de ritten wordt uitgevoerd. In West-Vlaanderen rijdt 53 procent, in Antwerpen 56 procent en in Vlaams-Brabant 65 procent.

In de stad Antwerpen rijdt iets meer dan de helft van de bussen en trams. In Gent gaat het om 35 tot 40 procent van de bussen en de helft van de trams. Van de kusttrams rijdt 60 procent.

Ook bij de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC wordt hinder verwacht. Het openbaar vervoer van MIVB in Brussel zou geen hinder ondervinden en ook de treinen zouden moeten rijden zoals normaal.

Routeplanner

Algemeen zullen er minder bussen rijden in de steden dan op het platteland. Er is een alternatieve dienstregeling uitgewerkt, zegt De Lijn, zodat er geen diensten geschrapt moeten worden. Op alle lijnen zullen bussen en trams rijden, maar reizigers houden dus best wel rekening met hinder.

De alternatieve dienstregeling is verwerkt in de routeplanner op de website van De Lijn en in de app. Reizigers wordt aangeraden om die routeplanner vooraf goed te raadplegen, om er zeker van te zijn de bus of tram die ze willen nemen, wel rijdt. Al waren er vanmorgen wel een tijdje problemen met de routeplanner.

Reizigersvereniging TreinTramBus vindt de stakingsacties onaanvaardbaar. “Met alle respect voor het stakingsrecht en voor de bezorgdheid van de socialistische vakbond: het zijn niet de reizigers en evenmin De Lijn die beslissen over die besparingen die ons land eventueel boven het hoofd hangen. Het is een zwaktebod om zijn pijlen te richten op de gewone werknemer, scholier en burger. Het zijn zij, die de nadelen van deze actie in volle omvang ondervinden, niet de besluitvormers in de Europese instellingen.”