liveblog-verkiezingen-janssens-al-halen-we-met-vlaams-belang-100-procent-holebirechten-zijn-verworven-en-dat-blijft-zo-de-sutter-groen-ik-geloof-u-absoluut-niet

Liveblog verkiezingen – Janssens: “Al halen we met Vlaams Belang 100 procent: holebirechten zijn verworven en dat blijft zo”, De Sutter (Groen): “Ik geloof u absoluut niet”

Op 9 juni stemmen we voor de Vlaamse, federale, Brusselse en Europese verkiezingen. Volg het meest recente verkiezingsnieuws in deze liveblog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw. Liveblog

Op vrijdag 7 juni

23:55

We leggen deze campagnedag hier neer. Morgen kan je weer bij ons terecht voor al het nieuws over de laatste dag voor de verkiezingen. Tot morgen!

23:47

Temperatuur meten bij de kiezers net voor de stembusgang: “Ik weet het nog altijd niet”

Gisteren bleek uit een peiling dat 21 procent van de kiezers nog niet weet op wie ze zondag zal stemmen. Terzake ging poolshoogte nemen in West-Vlaanderen. “Ik heb liefst iemand die het hoofd koel kan houden.” Twijfel jij ook nog? Vul dan De Stemtest in om te kijken met welke partij je de meeste standpunten deelt.

23:24

Bekijk: Tinneke Beeckman pleit voor meer vrouwelijk leiderschap in de politiek: “Bij de mannen is het ik ik ik”

23:19

Wat waren de belangrijkste momenten van de campagne?

In De Afspraak blikken politicoloog Carl Devos, politiek filosofe Tinneke Beeckman en politiek journalist Christophe Deborsu terug op de campagne. Elk kiezen ze een opvallend moment. Devos kiest voor Bart De Wever die “carrément nee” zegt tegen een samenwerking met Vlaams Belang. “Hij maakte daarmee een einde aan een lange periode van speculatie. Daarbij komt dat hij achteraf ook heeft benadrukt dat hij N-VA ook op lokaal vlak niet met VB in zee gaat.” Volgens Devos is dat onderdeel van een bredere strategie. “N-VA wil echt federaal meebesturen en ze proberen alle argumenten van andere partijen om niet met hen te besturen weg te nemen.” Ook het feit dat hij niet meer voor Vlaamse onafhankelijkheid pleit, past in die strategie. Deborsu kiest voor een uitspraak van PS-voorzitter Paul Magnette. Die zei op Radio 1 dat er ofwel een centrumrechtse regering moet komen ofwel een centrumlinkse. Dat PS samen met N-VA een regering vormt, ziet hij dus niet zitten. “Ik heb het gevoel dat hij zich bijna voorbereidt op oppositie. Hij zit in een lastig parket. De partij doet het niet goed in de peilingen. Maar het kan evengoed een pose zijn van Magnette.” “Ik kies niet voor een moment, maar voor een persoon”, zegt Beeckman. “Melissa Depraetere is mij echt opgevallen. Ik vind haar onderschat. Ze straalt verantwoordelijkheid uit en zoekt contact met de mensen.” Beeckman stoort zich aan het feit dat ze steeds vragen krijgt over Conner Rousseau. “Zij heeft vaak meer te vertellen dan Rousseau.”

22:31

Carlos (82) vraagt betere service van banken voor ouderen, Depreatere wil sancties invoeren

“Ik ben kwaad op de banken”, steekt Carlos meteen van wal in ‘Laat Kies24’. “Ik geef al heel mijn leven mijn loon aan de banken. En dan stel ik vast dat alle bankautomaten verdwijnen. Ik kan niet meer aan mijn geld. Ik heb me er al kwaad over gemaakt, maar de banken luisteren niet naar ons. Gaat u daar iets aan doen?”, vraagt hij aan Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere. Ze is het met hem eens. “Ik ben ook kwaad op de banken. Ze vragen meer geld, voor minder dienstverlening. Het wordt alsmaar moeilijker om je eigen geld te beheren. Ik vind dat er in elke dorpskern een bankautomaat moet zijn. Daar zijn afspraken over gemaakt, maar ik vind ook dat die met financiële sancties afgedwongen moeten worden”, reageert ze.

22:15

Bekijk – Melissa Depraetere (Vooruit) op bezoek bij Danielle en haar gezin “Wij werken allebei fulltime en toch is het heel moelijk om rond te komen”

22:08

Maxim draagt een zelfgeschreven gedicht voor aan Barbara Pas (VB): “Armoede is een verhaal van altijd moeten vechten om gewoonweg te leven”

Maxim De Jonge heeft moeite om rond te komen. Voor hij zijn vraag stelt in ‘Laat Kies24’, draagt hij een gedicht voor dat hij zelf schreef over armoede. “1 op de vijf kinderen hier wordt geboren in armoede”, vertelt hij. “Daar heb ik een klein gedichtje over geschreven: ‘Nummers’.” “20% is een nummer. 1 op 5 is een nummer. 5.000 is een nummer. Maar armoede is geen cijfer. Armoede is een verhaal van eenzaamheid en wanhoop. Van angst en onrust. Van het altijd moeten vechten om gewoonweg te leven”

21:10

Bekijk: “Al haalt het Vlaams Belang 100 procent: holebirechten zijn verworven en dat blijft zo”, De Sutter: “Ik geloof u absoluut niet”

20:59

Petra De Sutter: “Dries Van Langenhove zet mensen aan om transjongen Bee uit ‘Eerste Keus’ te bedreigen”

Petra De Sutter komt terug op de reactie van Tom Van Grieken op de vraag van transjongen Bee in ‘Eerste Keus’. “Jongeren als Bee verwachten dat ze beschermd worden door politici. Niet dat ze zeggen dat er met hen gelachen mag worden, zoals uw voorzitter” “Die jongen heeft mij gemaild. Sinds die uitzending is hij belaagd dankzij Dries Van Langenhove die mensen heeft aangezet op zijn sociale media om hem te gaan bedreigen en belagen”, zegt De Sutter “Dat is het gevolg van uitspraken zoals die van Van Grieken. Tal van jongeren die daarmee worstelen zitten nu in grote problemen.” “Van Langenhove heeft daar niets mee te maken”, repliceert Janssens. “Bedreigingen zijn onaanvaardbaar, maar waarom hoor ik u nooit over belaging uit islamitische hoek, het echte gevaar voor holebi’s. Gaat u nu ook eens zeggen dat die moslims zich moeten inhouden?”

20:54

“Hyperagressief duel” tussen PS-voorzitter Magnette en MR-voorzitter Bouchez

Op de Franstalige openbare omroep RTBF zijn de voorzitters van de twee grootste Franstalige partijen (MR en PS) in debat gegaan. Het “duel” tussen Georges-Louis Bouchez en Paul Magnette was bij wijlen “hyperagressief”, stelt de Franstalige politiek commentator Alain Gerlache vast. Dat was in elk geval ook te zien op het einde van het debat, waarbij de presentator maar geen antwoord kreeg op zijn vraag of de twee partijen het zien zitten om samen in een regering te zitten. Na enkele minuten kwam er toch een antwoord. “Als ik de mogelijkheid heb om te breken met links, zal ik dat doen. Maar ik weet niet of dat mogelijk zal zijn”, aldus de MR-voorzitter. “Ik wil ook proberen om zonder de MR te regeren, want we zijn over niets akkoord”, was het antwoord van PS-voorzitter Magnette. Toen de presentator afscheid nam van de kijkers, bleven Bouchez en Magnette nog woorden wisselen. Volgens commentator Gerlache is de winnaar van het debat Maxime Prévot, de voorzitter van de centrumbeweging Les Engagés.

Bekijk: Terzake-journalist Willem Van Mullem volgde het duel voor Terzake: