news-26082024-233616

Isabelle (24) deelt haar spaargedrag en dure aankopen

Foto: Metro / Pexels

Iedere week stellen we een andere Nederlander de vraag: hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Ondanks dat we steeds openlijker praten over geld, blijft het een onderwerp waar we het niet vaak over hebben. Deze week spreken we met Isabelle, die werkt als hulpverlener bij 113-zelfmoordpreventie.

Beroep: Hulpverlener GGZ
Netto maandinkomen: 2100 euro (24 uur per week, afhankelijk van onregelmatigheidstoeslag)
Woonsituatie: Huurwoning (750 euro kale huur)

De spaarrekening van Isabelle
In september 2022 rondde Isabelle haar studie Toegepaste Psychologie af. Kort daarna begon ze te werken als hulpverlener op het gebied van suïcidepreventie. Ze vertelt: “Het is mooi en zinvol werk, maar ook zwaar en veeleisend. Ik werkte eerst 32 uur, maar merkte dat ik niet genoeg kon opladen tussen diensten door. Daarom besloot ik om 24 uur te gaan werken. Mijn gezondheid is belangrijker dan geld. In deze baan heb ik ook avond- en nachtdiensten, wat veel van me vraagt.”

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening?
“Op dit moment heb ik ruim 33.000 euro op mijn spaarrekening staan. Daarnaast heb ik nog zo’n 9400 euro aan aandelen. Mijn geld is verdeeld over verschillende potjes. Ik heb bijvoorbeeld een potje genaamd ‘spaarrekening definitief’, waar ik niet aan wil komen en dat bedoeld is voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis. Ik ben altijd al een spaarder geweest, en heb ook een deel van mijn spaargeld geërfd van mijn grootouders. Daarnaast heb ik altijd bijbaantjes gehad. Op mijn 15e begon ik bij de Hema, waar ik jarenlang heb gewerkt. Telkens als ik salaris ontving, zette ik een deel opzij – en dat doe ik nog steeds. Vorig jaar is de ‘jubelton’ afgeschaft, maar mijn zus ontving nog wel geld van mijn vader om een huis te kopen. Omdat zij dit kreeg, vond mijn vader het eerlijk als ik ook een bedrag ontving. Ik heb inmiddels al 25.000 euro van dat geld ontvangen, wat een groot deel van mijn spaargeld is.”

Wat vind je van je eigen financiële situatie?
“Ik vind dat ik het goed doe en beschouw mezelf als een verstandig persoon. Ik heb mijn zaken op orde en als ik ooit een huis wil kopen, moet ik daarvoor sparen. Momenteel is mijn vermogen te hoog voor huurtoeslag, dus ik ontvang deze niet meer. Maar ik ga niet ineens 10.000 euro uitgeven om weer in aanmerking te komen voor die toeslag. Ik blijf rustig doorsparen. Afgelopen jaar kreeg ik overigens te veel toeslag, waardoor ik achteraf 800 euro moest terugbetalen.”

Geef je gemakkelijk geld uit?
“Ik ben wel in staat om geld uit te geven en geef ook graag uit aan anderen. Als ik met vrienden uitga, ben ik niet degene die nooit iets betaalt. Ik geef graag, maar ben ook niet iemand die zomaar alles betaalt. Ik hou van winkelen, meestal online. Ik geef ongeveer 150 euro per maand uit aan kleding. Mijn boodschappen kosten me zo’n 200 tot 300 euro per maand, en aan leuke dingen geef ik ook zo’n 200 euro uit. Mijn vaste lasten bedragen ongeveer 1000 euro per maand, inclusief verzekeringen.”

Hoe kijk je naar je financiële situatie in vergelijking met leeftijdsgenoten?
“Ik kom uit een gezin waar we het goed hebben. We behoren niet tot de elite, maar mijn vader verdient genoeg om ruim te kunnen leven. We gingen bijvoorbeeld jaarlijks op vliegvakantie, terwijl ik vrienden heb die nog nooit hebben gevlogen. Ik hoor om me heen van vrienden die hoge huren betalen, waardoor er weinig ruimte overblijft om te sparen. Dat komt vaak voor. Echter, ik weet niet precies hoeveel spaargeld mijn vrienden hebben. Van huis uit heb ik geleerd dat je die informatie moet beschermen. Ik praat wel over inkomens, maar niet zozeer over spaargeld.”

Hoe ben je financieel te werk gegaan tijdens je studie?
“In februari 2021 ben ik op mezelf gaan wonen en in september 2022 ben ik afgestudeerd. Tot mijn 23ste had ik geen recht op huurtoeslag, dus betaalde mijn vader dit bedrag bij. Mijn zus woonde eerst in dit huis en ik wilde het graag van haar overnemen. Dankzij de bijdrage van mijn vader kon dat. Daarnaast werkte ik in een supermarkt. In eerste instantie leende ik niet van DUO, maar later hoorde ik dat studenten een tegemoetkoming van 1000 euro zouden ontvangen. Ik wilde dit ook krijgen, maar was bang dat ik het niet zou ontvangen zonder schuld. Daarom heb ik 2000 euro geleend van DUO. Tijdens mijn stages leefde ik van mijn stagevergoeding. Mijn moeder was altijd vrijgevig met boodschappen en gaf me soms wat. Toen de energierekeningen stegen, wilden mijn ouders niet dat ik in een koud huis zou zitten. Ze gaven me toen 50 euro per maand ter compensatie. Als ik mijn best doe, is er altijd een vangnet.”

Hoeveel spaar je per maand?
“Het bedrag wisselt per maand, maar ik probeer altijd minstens 100 euro te sparen. Het hangt ook af van mijn rooster. Op zondagen verdien ik bijvoorbeeld 160% en avondwerk levert ook meer op. Soms lukt het me niet om te sparen en dan weet ik dat het tijd is om wat aanpassingen te maken, zodat ik weer kan sparen. Zolang ik een beetje kan sparen, gaat het goed. Geld is voor mij ook een motivatie om te werken, maar mijn gezondheid staat altijd voorop.”

Waar geef je meer geld aan uit dan je eigenlijk zou willen?
“Mogelijk aan leuke dingen met vrienden. Als we bijvoorbeeld cocktails drinken op het strand, betaal je al snel 10 tot 15 euro per drankje. Ik let daar wel op en doe dat niet drie keer per week. Soms geef ik ook veel uit aan kleding, en probeer dan de maand erna wat te minderen. Ik hou ervan om verschillende dingen te kopen, maar koop soms ook een duurder item. Zo wilde ik lange tijd een bepaalde Gucci zonnebril. Die kostte 350 euro. Uiteindelijk heb ik hem toch gekocht, samen met een Valentino tas van 150 euro. Dat doe ik ongeveer een keer per jaar. Ik werk hard en doe mijn best, dus ik vind dat ik ook mag genieten.”

Zou je iets aan je financiële situatie willen veranderen?
“Ik zou graag wat meer spaargeld willen hebben. Mijn eigen vermogen is bijna 50.000 euro, maar als ik een huis wil kopen, moet ik nog zo’n 10.000 tot 30.000 euro extra sparen. Voor een starterswoning hier in de buurt betaal je al snel 3 ton en krijg je een huis van 30 vierkante meter. Voorlopig zie ik dat nog niet gebeuren, tenzij ik een relatie krijg en samen koop, of de loterij win. Dat is allemaal niet aan de orde. Ik heb mijn eigen plek, en dat is al heel fijn. Ik ken genoeg mensen die nog thuis wonen omdat ze geen huis kunnen vinden.”

Wat is je beste financiële tip?
“Spaar direct zodra je salaris binnenkomt en probeer er niet aan te komen, zelfs niet als je een drankje wil doen en geen geld hebt. Gebruik je spaarrekening alleen in geval van nood.”

Benieuwd naar meer spaarverhalen van andere lezers? Lees dan ook de voorgaande edities van Metro’s wekelijkse rubriek De Spaarrekening.