In 2023 zijn er minder mensen vermoord in Nederland dan het jaar ervoor, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal slachtoffers van moord of doodslag bedroeg vorig jaar 125, wat 18 minder is dan in 2022. Hoewel dit aantal redelijk stabiel is in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen tien jaar, is het opmerkelijk dat het aantal moorden in ons land lager ligt dan in voorgaande jaren.
Dit is goed nieuws, vooral gezien de algehele trend van afnemende moorden in Nederland. Het aantal moordslachtoffers schommelt elk jaar, maar over een periode van tien jaar werden er tussen 2014 en 2023 in totaal 1290 mensen vermoord. Dit betekent dat het aantal slachtoffers van moord en doodslag al geruime tijd daalt, vooral onder mannen. Het CBS rapporteert dat de afgelopen jaren gemiddeld 84 mannen per jaar zijn vermoord, wat aanzienlijk minder is dan twee keer zoveel slachtoffers 25 jaar geleden. Hoewel het aantal vermoorde vrouwen ook is afgenomen, is de daling bij hen minder sterk dan bij mannen.
Het is verontrustend om te zien dat tussen 2014 en 2023 61 kinderen jonger dan 10 jaar zijn vermoord, waarvan 35 jongens en 26 meisjes. Een groot deel van deze tragische gevallen (54) waren het gevolg van ouderlijk geweld, waarbij de vader of moeder de dader was. Deze cijfers benadrukken de noodzaak van bewustwording en preventieve maatregelen om de veiligheid van kinderen te waarborgen.
Rotterdam blijft voor het tweede jaar op rij de moordhoofdstad van Nederland, hoewel het aantal moorden en doodslagen in de stad is afgenomen van 17 naar 12. Amsterdam volgt op de tweede plaats met tien slachtoffers en Den Haag op de derde plaats met negen. Mannen zijn over het algemeen vaker slachtoffer van moord of doodslag dan vrouwen, waarbij vrouwen vaak worden gedood door een (ex-)partner, met name in hun eigen huis. Het fenomeen van femicide, of vrouwenmoord, is al langer een zorgwekkend probleem in Nederland, zoals eerder besproken in een hartverscheurend verhaal op Jinek.
Het is interessant om te zien dat mannelijke moordslachtoffers vaak verschillende relaties hebben met de dader, variërend van kennissen tot vreemden. In ongeveer één op de acht gevallen blijkt het te gaan om afrekeningen in het criminele circuit. Dit benadrukt de complexiteit van moordzaken en de diverse motieven die eraan ten grondslag kunnen liggen.
Het is van cruciaal belang dat deze statistieken worden geanalyseerd en begrepen om effectieve preventieve maatregelen te kunnen nemen. Het waarborgen van veiligheid en het voorkomen van geweld zijn essentiële doelstellingen voor een samenleving die streeft naar vrede en welzijn voor al haar burgers.