news-04092024-002523

Meeste Nederlanders slapen naakt: deze provincie springt eruit

De een slaapt van top tot teen ingepakt, inclusief sokken, de ander slaapt het liefst naakt. Iedereen heeft andere voorkeuren, maar in ons land is er één provincie wel heel dol op naakt slapen.
Uit onderzoek van Dekbed-Discounter.nl blijkt dat 13 procent van de Nederlanders naakt slaapt en dat daarin dus een verschil tussen provincies zit.
Een op de tien Nederlanders slaapt naakt
1075 Nederlanders deden mee aan het onderzoek waaruit dus blijkt dat ruim een op de tien Nederlanders kiest voor naakt slapen. 48 procent doet dat vanwege het comfort, 27 procent voor de temperatuurregulatie en 20 procent voor de gezondheid.
Metro schreef al eerder over de voordelen van naakt slapen. Hieronder een paar op een rij:

• De kans op infecties vermindert;
• Het geeft een boost aan je seksleven;
• Je nachtrust is beter;
• Je verbrandt meer calorieën.
En de mensen die het allerliefst naakt slapen? Dat zijn Groningers. Daar slaapt 27 procent zonder kleren, Zeeland staat met 16 procent op de tweede plek, Noord-Holland met 15 procent op de tweede plek. In Utrecht zijn ze de minst grote fans van slapen zonder kleren, slechts 7 procent doet dat daar. Utrechters slapen vaker in bijvoorbeeld alleen hun ondergoed (35 procent).
Slaapmasker en oordoppen
Je kunt tijdens het slapen natuurlijk nog meer dingen kiezen dan een pyjama, alleen je ondergoed of je geboortepak. Zo slaapt 7 procent van de respondenten met een slaapmasker, 9 procent propt elke avond oordoppen in de oren. En wederom gaat Groningen aan kop: 14 procent gebruikt daar een slaapmasker om ‘s nachts beter door te slapen. Mensen in Flevoland zijn dan weer de grootste fans van oordoppen (17 procent). Wellicht omdat daar nog weleens een festival of twee plaatsvindt?

Subheadings in Dutch:

1. Naaktslapen in Nederland
2. Voordelen van naakt slapen
3. Slaapgewoonten per provincie

Naaktslapen in Nederland
Naaktslapen is een persoonlijke keuze die veel Nederlanders maken. Het onderzoek van Dekbed-Discounter.nl toont aan dat 13 procent van de Nederlanders ervoor kiest om zonder kleding in bed te stappen. Deze keuze kan worden beïnvloed door verschillende redenen, waaronder comfort, temperatuurregulatie en gezondheidsvoordelen.

Voordelen van naakt slapen
Het naakt slapen heeft verschillende voordelen die bijdragen aan de algehele gezondheid en welzijn van een persoon. Onder andere vermindert de kans op infecties, verbetert het seksleven, zorgt voor een betere nachtrust en helpt bij het verbranden van calorieën. Deze voordelen kunnen de keuze om naakt te slapen nog aantrekkelijker maken voor sommige mensen.

Slaapgewoonten per provincie
De slaapgewoonten in Nederland verschillen per provincie, waarbij sommige regio’s meer geneigd zijn om naakt te slapen dan andere. Groningers staan bovenaan de lijst met 27 procent van de inwoners die ervoor kiezen om zonder kleding te slapen. Zeeland en Noord-Holland volgen met respectievelijk 16 en 15 procent. Aan de andere kant zijn Utrechters minder geneigd om naakt te slapen, met slechts 7 procent die deze voorkeur heeft. In plaats daarvan geven Utrechters er vaak de voorkeur aan om alleen in hun ondergoed te slapen, met 35 procent van de respondenten die deze gewoonte hebben.

Het gebruik van slaapmaskers en oordoppen tijdens het slapen varieert ook per regio. Groningen staat opnieuw bovenaan met 14 procent van de inwoners die een slaapmasker gebruiken om beter te kunnen doorslapen. Aan de andere kant zijn Flevolanders de grootste fans van oordoppen, met 17 procent die deze gebruiken. Deze slaapgewoonten kunnen worden beïnvloed door de omgeving en persoonlijke voorkeuren van de inwoners van elke provincie.

Met verschillende slaapgewoonten en voorkeuren binnen Nederland, blijkt dat naaktslapen een populaire keuze is voor een aanzienlijk aantal mensen. Of het nu gaat om comfort, gezondheid of temperatuurregulatie, de redenen achter deze keuze kunnen variëren. Het is interessant om te zien hoe slaapgewoonten kunnen verschillen per regio en hoe deze keuzes invloed kunnen hebben op de algehele slaapkwaliteit en gezondheid van individuen.