news-19092024-210209

Amsterdam verhoogt volgend jaar de onroerendezaakbelasting (ozb) met zo’n 27 procent. Het extra geld wil het college steken in onder meer jeugdzorg, de energietransitie en het tegengaan van zwerfafval, blijkt uit de begroting voor 2025. De ozb wordt op jaarbasis met gemiddeld 86 euro per woning verhoogd, van 313 naar 399 euro.

### Verdeelde reacties
In de lokale politiek wordt verdeeld gereageerd op deze plannen. Volgens de coalitiepartijen is de verhoging noodzakelijk, maar bij de oppositie stuit het plan op kritiek. De VVD spreekt van een “ongekend forse verhoging” en vindt dat huizenbezitters als pinautomaat worden gebruikt. Het CDA noemt de verhoging “volstrekt onacceptabel en onrechtvaardig”.

### Coalitiepartijen verdedigen beslissing
De PvdA, als onderdeel van de coalitie, verdedigt de verhoging van de ozb. Volgens hen is het noodzakelijk om de stad sterk te houden en tegelijkertijd de lasten beheersbaar te houden voor de inwoners. Verantwoordelijk wethouder Hester van Buren benadrukt dat het verhogen van de ozb ook de jeugdzorg en het tegengaan van zwerfafval ten goede komt.

### Maatregelen voor de stad
De gemeente Amsterdam wil met de extra inkomsten uit de ozb-verhoging verschillende problemen aanpakken. Er wordt 13 miljoen euro extra vrijgemaakt voor het schoonhouden van de stad en het tegengaan van zwerfafval. Daarnaast gaat er 24 miljoen euro extra naar jeugdzorg en zijn er 13 miljoen euro voor specifieke trajecten naast de reguliere jeugdzorg.

Het college benadrukt dat het verhogen van de ozb een bewuste keuze is om essentiële diensten te kunnen blijven financieren, zoals jeugdzorg en afvalbeheer. De afvalstoffenheffing blijft de komende twee jaar gelijk, omdat de gemeente erkent dat dit bedrag al relatief hoog is in vergelijking met andere gemeenten.

### Kritiek van de oppositie
De oppositiepartijen uiten echter felle kritiek op de beslissing om de ozb te verhogen. Ze vinden dat huizenbezitters onevenredig zwaar worden belast en stellen dat de middenklasse maximaal wordt uitgekleed door de continue stijging van gemeentebelastingen.

De VVD en het CDA noemen de verhoging respectievelijk “ongekend forse” en “volstrekt onacceptabel en onrechtvaardig”. Ze stellen dat het verhogen van belastingen niet de juiste manier is om de financiën van de stad op orde te houden.

### Conclusie
De verhoging van de ozb in Amsterdam zorgt voor verdeelde reacties in de lokale politiek. Terwijl de coalitiepartijen de beslissing verdedigen als noodzakelijk voor de financiering van essentiële diensten, zoals jeugdzorg en afvalbeheer, uiten de oppositiepartijen felle kritiek op het belasten van huizenbezitters. De discussie over de verhoging van belastingen zal ongetwijfeld voortduren in de politieke arena van Amsterdam.