news-19092024-211515

De Tweede Kamer heeft opnieuw aangedrongen op inzage in de adviezen van ambtenaren en juristen aan het kabinet met betrekking tot de voorgenomen crisismaatregelen om het asielbeleid aan te scherpen. Premier Dick Schoof weigerde aanvankelijk deze informatie te delen, omdat er nog geen definitief besluit over was genomen. Echter, de Kamer heeft hier geen genoegen mee genomen en heeft vastbesloten om de benodigde documenten te verkrijgen. Zelfs regeringspartij NSC heeft het herhaalde verzoek van de Kamer gesteund. Hierdoor zal het grote debat over de plannen voor Prinsjesdag even moeten wachten totdat het kabinet tegemoetkomt aan het verzoek van de Kamer.

Ondanks de weigering van premier Schoof om de kabinetsstukken te delen, wilden vrijwel alle oppositiepartijen niet aan de Algemene Beschouwingen beginnen zonder de benodigde informatie. Zij zijn van mening dat de Kamer zonder deze stukken niet goed kan beoordelen en debatteren over de voorgestelde crisismaatregelen, waarbij delen van de vreemdelingenwet buiten werking zouden worden gesteld. De NSC heeft de oppositie gesteund en benadrukt dat de grondwet het kabinet verplicht om de Kamerleden te informeren wanneer daarom wordt gevraagd.

De oppositiepartijen waren niet onder de indruk van het argument van Schoof dat het besluit nog niet definitief is genomen in de ministerraad en daarom de onderliggende stukken niet gedeeld kunnen worden. Rob Jetten van D66 wees erop dat de ministerraad heeft ingestemd met het regeerprogramma waarin het voornemen voor de crisismaatregelen al was opgenomen. Hij suggereerde dat er dus documenten moeten zijn die hebben geleid tot dit besluit. Schoof bleef volhouden dat het besluit nog niet definitief is en gaf aan dat hier nog “twee tot vier weken” voor nodig zouden zijn. Hij uitte zijn frustratie over de druk van de Kamer en verzuchtte voor een nog open microfoon: “Tsjongejongejonge, werkelijk niet te geloven dit.”

De Tweede Kamer blijft vastbesloten om de benodigde documenten te verkrijgen, zodat het debat over de crisismaatregelen op een later moment kan plaatsvinden. De oppositiepartijen benadrukken het belang van transparantie en het informeren van de Kamer over belangrijke besluiten die genomen worden. Het is afwachten hoe het kabinet zal reageren op het herhaalde verzoek van de Kamer en of de benodigde informatie alsnog zal worden gedeeld. Het belooft een interessante discussie te worden over de aanpassingen in het asielbeleid en de mogelijke gevolgen daarvan voor de vreemdelingenwet.