news-19092024-211544

Gevangenisstraf: Recidivisten maken bijna 60 procent uit van gevangenispopulatie

Voor bijna 60 procent van de mensen die vorig jaar in de gevangenis zaten, was dit niet de eerste keer dat ze achter de tralies belandden, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal zaten er vorig jaar ruim 30.000 mensen voor korte of lange tijd in de cel, een aantal dat vergelijkbaar is met het jaar ervoor. Onder hen waren bijna 18.000 mensen die al eerder in detentie hadden gezeten.

Overwegend mannen

De gevangenispopulatie bestaat voornamelijk uit mannen, namelijk 94 procent. Van alle vrouwen die vastzaten, had vier op de tien al eerder een periode in detentie doorgebracht. Bij mannen lag dit percentage hoger, namelijk zes op de tien. De afgelopen jaren is er een lichte daling te zien in het aandeel recidivisten, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Jongeren in detentie

Vorig jaar werden er 2800 jongeren tussen de 18 en 23 jaar vastgehouden, wat neerkomt op 9 procent van alle gedetineerden. Voor bijna drie op de tien jongeren was dit niet de eerste keer dat ze in volwassenendetentie verbleven.

Opleidingsniveau en afkomst

Het CBS heeft ook gekeken naar het opleidingsniveau van de gedetineerden: 62 procent heeft een opleiding op mbo-niveau, terwijl 8 procent een hbo- of universitair niveau heeft. Van de mensen die vorig jaar in detentie zaten, is 47 procent buiten Nederland geboren, terwijl dit percentage binnen de totale Nederlandse bevolking op 17 procent ligt. De afgelopen twee jaar is het aandeel gedetineerden dat buiten Nederland is geboren toegenomen, waarbij de helft van deze groep al eerder in detentie had gezeten.

Voorarrest en strafduur

Het CBS merkt op dat er vorig jaar meer mensen in voorarrest zaten. Van de 9600 mensen die op 30 september 2023 in detentie verbleven, zaten bijna 4400 gedetineerden in voorlopige hechtenis in afwachting van hun zaak. Dit is een stijging van 8 procent vergeleken met het voorgaande jaar. De laatste jaren zitten er relatief meer mensen in de gevangenis met een straf van drie jaar of langer.

Al met al blijkt uit de cijfers van het CBS dat recidivisme nog steeds een groot probleem is binnen het gevangenissysteem in Nederland. Het is belangrijk om te blijven investeren in preventie en rehabilitatie om zo de kans op terugval in crimineel gedrag te verminderen en de maatschappelijke impact van criminaliteit te verkleinen.