news-19092024-212303

De gemeente Dronten werkt samen met Defensie aan de berging van de resten van een Britse bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de buurt is neergestort. De overblijfselen werden ontdekt in het Van Veldhuizenbos, waar metaalresten en een band werden gevonden. Naar aanleiding van deze vondst voerde Defensie tussen december 2022 en juni 2023 drie bodemonderzoeken uit, waarbij ook scherven van vliegtuigbommen werden aangetroffen.

Uit het onderzoek is gebleken dat het hoogstwaarschijnlijk gaat om een Lancaster-bommenwerper. De brokstukken die zijn gevonden wijzen erop dat het Britse toestel vermoedelijk op weg naar Duitsland was met een lading aan boord toen het neerstortte. Naast metaalresten en bomscherven zijn er ook “ontplofbare oorlogsresten” aangetroffen, wat heeft geleid tot het afzetten van het gebied uit voorzorg. De gemeente benadrukt echter dat er geen direct gevaar is, maar dat de veiligheid van de omgeving voorop staat.

De stoffelijke resten die eerder in een geschutskoepel werden gevonden en nooit geïdentificeerd konden worden, dateren uit 1959. Het slachtoffer werd destijds begraven als ‘Unknown Airman’ op een militaire begraafplaats in Nijmegen. Nu, ruim zestig jaar later, is er hoop dat de recent gevonden resten kunnen worden geïdentificeerd en mogelijk kunnen leiden tot het achterhalen van de identiteit van de ‘Unknown Airman’. Hierdoor zouden nabestaanden wellicht de kans krijgen om op een waardige manier afscheid te nemen.

De berging van de resten zal naar verwachting plaatsvinden in het najaar van 2025 en zal zes weken in beslag nemen. De totale kosten van het bergingsproject bedragen 800.000 euro, waarvan het Rijk 750.000 euro bijdraagt via het Nationaal Programma Berging Vliegtuigwrakken. De overige 50.000 euro wordt gefinancierd door de gemeente Dronten.

Identificatie van ‘Unknown Airman’

Het is nog niet met zekerheid te zeggen of de recent gevonden resten behoren tot hetzelfde vliegtuig als de stoffelijke resten die in 1959 werden gevonden. Pas nadat de berging heeft plaatsgevonden en het identificatienummer van het vliegtuig bekend is, kan hier uitsluitsel over worden gegeven. Het college van burgemeester en wethouders van Dronten benadrukt het belang van deze berging voor het achterhalen van de identiteit van de ‘Unknown Airman’ en de mogelijke afsluiting voor nabestaanden.

Laatste luchtschutter

Bij de dodenherdenking in Dronten waren altijd airgunners aanwezig, maar inmiddels is de laatste luchtschutter overleden. Hij was tot 2022 een vaste gast bij de herdenkingen en had een speciale band met de gemeente Dronten. Zijn overlijden markeert het einde van een tijdperk en benadrukt het belang van het bergingsproject voor het behoud van de herinnering aan de luchtschutters en de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De berging van de Britse bommenwerper en de resten die daarbij worden gevonden, vormen een belangrijke stap in het onderzoek naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en het identificeren van de ‘Unknown Airman’. De samenwerking tussen de gemeente Dronten, Defensie en andere betrokken partijen is essentieel om deze berging tot een goed einde te brengen en recht te doen aan de herinnering aan de luchtschutters die hun leven gaven voor de vrijheid.