news-19092024-214523

De politie heeft bij een inval in Mijdrecht twee studio’s ontdekt die werden gebruikt voor babbeltrucs. Vier verdachten zijn gearresteerd in verband met deze criminele activiteiten.

Onderzoek naar babbeltrucs leidde de recherche naar de locatie waar de studio’s werden gebruikt als callcenter. Bij de inval werden laptops, telefoons en zogenaamde call scripts aangetroffen. Deze scripts bevatten teksten waarmee de slachtoffers werden opgelicht. Daarnaast werd er zelfs een vuurwapen gevonden in één van de studio’s.

De vier verdachten, mannen van 19, 22, 25 en 27 jaar oud uit de gemeente De Ronde Venen, zijn na verder onderzoek door de politie opgepakt. Babbeltrucs worden vaak ingezet door criminelen om geld of spullen van mensen te stelen. Ze kunnen zich voordoen als vertegenwoordigers van een bedrijf en bijvoorbeeld beweren dat er nog een rekening openstaat die betaald moet worden.

Niet alleen telefonisch, maar ook aan de deur proberen criminelen hun slachtoffers te misleiden. Vooral senioren zijn vaak het doelwit van babbeltrucs. De politie adviseert ouderen om nooit persoonlijke informatie te verstrekken via de telefoon en om niet in te gaan op verdachte verkoopverhalen.

In totaal worden ruim 45 slachtoffers van babbeltrucs gelinkt aan het viertal verdachten. Deze slachtoffers wonen verspreid over heel Nederland, waaronder in Amsterdam. Het pand waar de babbeltrucs werden gepleegd is op last van de burgemeester van Mijdrecht gesloten vanwege de criminele activiteiten die daar plaatsvonden.

Naast babbeltrucs maken criminelen ook steeds vaker gebruik van andere trucs om mensen op te lichten. Het is belangrijk om alert te zijn en nooit zomaar persoonlijke informatie prijs te geven aan onbekenden. Ondermijning door digitale criminaliteit wordt streng aangepakt door de autoriteiten, zoals de burgemeester van Mijdrecht benadrukt.

Het is van groot belang dat mensen zich bewust zijn van de risico’s van babbeltrucs en andere vormen van oplichting. Door alert te zijn en niet zomaar informatie te delen met onbekenden, kunnen mensen zichzelf beschermen tegen deze vormen van criminaliteit. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om samen te werken aan een veilige omgeving voor iedereen.