news-19092024-220839

Werkende Nederlanders met een modaal inkomen kunnen volgend jaar een stijging van hun nettomaandsalaris verwachten. Dit blijkt uit berekeningen van HR-dienstverlener Visma Raet na de bekendmaking van het regeerprogramma, de Troonrede en de Rijksbegroting op Prinsjesdag. Het gaat om een bedrag van 43 euro.

### Nettomaandsalaris stijgt

Het huidige bruto maandsalaris van ‘Jan Modaal’ bedraagt momenteel 3433,68 euro, volgens de berekeningen van Visma Raet. Door de aangekondigde maatregelen zal het bedrag dat werknemers onderaan de streep overhouden op de salarisstrook per 1 januari met ongeveer 1,5 procent toenemen. Ook medewerkers die in 2024 twee keer modaal verdienen, zullen een stijging van hun netto-inkomen zien. Met een toename van ongeveer 1,3 procent ontvangen zij 56,58 euro extra per maand.

### Minimumloners zien variatie in salaris

Nederlanders die het minimumloon verdienen en 36 uur per week werken, zullen volgens Visma Raet een daling van 4,75 euro zien tot 2059,08 euro. Echter, minimumloners die wekelijks 38 uur werken, krijgen juist 16,75 euro extra. Degenen met een 40-urige werkweek zullen 24,58 euro meer ontvangen, wat neerkomt op in totaal 2229,19 euro per maand.

### Maatregelen uit het Belastingplan 2025

In het Belastingplan 2025 zijn ook maatregelen opgenomen die geen directe invloed hebben op het salaris, maar wel op de portemonnee van werkenden. Zo zal bijvoorbeeld de thuiswerkvergoeding stijgen van 2,35 euro naar 2,40 euro per dag, een stijging van ruim 2 procent.

Visma Raet benadrukt dat de berekeningen geen rekening houden met eventuele wijzigingen in pensioenpremies. Het is belangrijk om op te merken dat hoewel er positieve ontwikkelingen zijn in salarisverhogingen, het effect van prijsstijgingen op de algehele koopkracht van individuen ook moet worden overwogen.

### Geen bezuinigingen op sport en minder dure treinkaartjes

Naast de salarisverhogingen zijn er nog andere aspecten van het regeerprogramma en de Troonrede die de Nederlandse bevolking zullen beïnvloeden. Zo heeft het kabinet besloten geen bezuinigingen door te voeren op sport en zullen treinkaartjes minder duur worden. Echter, een hogere zorgpremie is ook aangekondigd, wat een impact zal hebben op de financiële situatie van veel Nederlanders.

Het is duidelijk dat de maatregelen die zijn aangekondigd in het regeerprogramma en de Troonrede gevolgen zullen hebben, zowel positief als negatief, voor de werkende Nederlander. Het is belangrijk om de ontwikkelingen op de voet te blijven volgen en de impact op individuele financiële situaties nauwlettend in de gaten te houden.