news-19092024-221024

Johan Derksen uit kritiek op vierdaagse werkweek

Vakbond FNV heeft het idee geopperd om over te stappen naar een vierdaagse werkweek om de balans tussen werk en privé te verbeteren. Niet iedereen is echter enthousiast over dit voorstel. Aan tafel bij het programma Vandaag Inside klinken kritische geluiden, waaronder die van Johan Derksen.

Johan Derksen, die op 75-jarige leeftijd nog steeds vijf dagen per week actief is in de televisiewereld, heeft aangegeven dat hij geen problemen heeft met een lang weekend, maar dat de werkdagen dan wel langer zouden moeten zijn. Volgens Derksen wordt er in Nederland al relatief weinig gewerkt en noemt hij ons land daarom “lui”. Hij vergelijkt de werkcultuur in Nederland met die in Amerika en Japan, waar veel harder wordt gewerkt en de economie floreert.

In Amerika wordt er gemiddeld 38 uur per week gewerkt en in Japan zelfs 36,6 uur. Nederland staat daarentegen op de twaalfde plek in Europa, met een gemiddelde werkweek van 26,3 uur. Derksen benadrukt dat een vierdaagse werkweek niet per se zal leiden tot een hogere productiviteit en dat het mogelijk zal resulteren in meer zzp’ers die op hun vrije dag elders aan de slag gaan.

Ook tafelgast Albert Verlinde deelt de scepsis van Derksen en vreest dat een vierdaagse werkweek zal leiden tot een toename in zzp’ers die hun vrije dag gebruiken om elders te werken. Derksen wijst op een vergelijkbaar fenomeen dat zich voordeed bij vroegpensioen, waarbij politieagenten en militairen na hun pensionering snel weer aan de slag gingen in een andere functie.

FNV zet in op vierdaagse werkweek voor betere werk-privébalans

FNV streeft naar een vierdaagse werkweek om de balans tussen werk en privé te verbeteren en daarmee het welzijn van werknemers te bevorderen. Uit onderzoek blijkt dat een meerderheid van de medewerkers denkt hun werk in vier dagen af te kunnen krijgen. FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha benadrukt dat een kortere werkweek de productiviteit kan verhogen en het ziekteverzuim kan verlagen, waardoor fulltime werken aantrekkelijker wordt.

Het idee van een vierdaagse werkweek komt voort uit de wens om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Volgens Boufangacha zal dit niet leiden tot grotere personeelstekorten, aangezien een kortere werkweek juist het arbeidsaanbod kan verhogen. Door werknemers meer vrije tijd te geven, kunnen zij zich beter opladen en daardoor productiever zijn tijdens hun werkdagen.

Het streven naar een vierdaagse werkweek wordt ondersteund door de gedachte dat het belangrijk is om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Een kortere werkweek kan daarbij helpen om stress en burn-outklachten te verminderen, wat uiteindelijk de algehele gezondheid en welzijn van werknemers ten goede komt.

Toekomst van de vierdaagse werkweek

De discussie over de invoering van een vierdaagse werkweek zal naar verwachting nog geruime tijd voortduren, met voor- en tegenstanders die elk hun argumenten naar voren brengen. Het is duidelijk dat er verschillende perspectieven bestaan over de impact van een kortere werkweek op de economie, productiviteit en het welzijn van werknemers.

Het is belangrijk om de voors en tegens zorgvuldig af te wegen en te kijken naar de ervaringen van bedrijven die al zijn overgestapt op een vierdaagse werkweek. Door te leren van deze praktijkvoorbeelden en de resultaten van onderzoek, kunnen er weloverwogen beslissingen worden genomen over de toekomst van arbeidstijden en werk-privébalans in Nederland.