news-19092024-222457

Frans Timmermans verrast Johan Derksen met steun voor PVV-kiezers

Frans Timmermans heeft gisteren Johan Derksen bijna van zijn stoel laten vallen. En dat gebeurt niet vaak bij de ervaren talkshownestor van Vandaag Inside. De reden voor de verrassing was een interview met de fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA bij Eva Jinek.

Het onderwerp van asielzoekers kwam gisteravond natuurlijk ter sprake in Vandaag Inside. Er werd gesproken over de asielplannen van kabinet Schoof en de twijfels van coalitiepartij NSC. Hoewel er ook nieuws was over drukte in Ter Apel, was dat niet het onderwerp van discussie. Johan Derksen zag het niet doorgaan van de asielplannen als een grote klap voor Geert Wilders’ PVV.

Maar Wilfred Genee merkte op: van wie zal Wilders dan last hebben? Niet van Frans Timmermans, volgens de presentator. “Op links… nee. Frans Timmermans kan roepen wat hij wil, maar dat zal niets opleveren.”

Frans Timmermans bij Eva Jinek

Dit was de perfecte opmaat voor een fragment van een interview met Frans Timmermans in de talkshow Eva. Sam Hagens bracht naar voren dat Özcan Akyol ook aan tafel zat bij Eva Jinek. “Eus stelde een goede vraag. Hij vroeg zich af of Frans Timmermans niet te ver verwijderd is van het volk.”

Timmermans antwoordde hierop: “Ik was afgelopen zaterdag in de wijk waar mijn moeder is opgegroeid, Meezenbroek in Heerlen. De meeste mensen daar stemmen op de PVV. Een man van 85 stapte van zijn fiets. ‘Hé Frans, je vader werkte bij de marechaussee, toch? Je grootouders woonden hier en ik wilde even iets tegen je zeggen.'” “En wat zei hij dan?”, vroeg Eus. Frans Timmermans antwoordde: “Ik had een oogje op je moeder.”

Om terug te komen op de oorspronkelijke vraag: “Voor de mensen in Meezenbroek ben ik één van hen. Ze stemmen niet op de Partij van de Arbeid of GroenLinks. Op dit moment stemmen ze op de PVV, maar het zijn wel mijn mensen. Het zijn mijn mensen.” Droogjes merkte Eus op: “Ze zijn dus niet loyaal.” En Eva Jinek voegde toe: “Het is toch best tragisch dat je je eigen mensen kwijtraakt?”

De passie van Frans Timmermans

Frans Timmermans vervolgde met een wijzend vingertje: “Ze stemmen niet op ons, maar mijn passie is om voor hen op te komen. Dat doe ik niet als een tapijthandelaar die wil dat ze mijn tapijten kopen. Ik doe het zodat ze vertrouwen in de toekomst krijgen. Mensen willen weer optimistisch worden. Als wij als Partij van de Arbeid-GroenLinks (Timmermans draait de partijnaam om) daaraan kunnen bijdragen, zal ik dat doen. Meezenbroek voelt als thuis voor mij, ongeacht hoe mensen stemmen.”

Reactie Johan Derksen

Na het zien van het fragment kon Johan Derksen maar één conclusie trekken: “Hij komt eigenlijk op voor de mensen van de PVV.” Wilfred Genee reageerde: “Ja, en blijkbaar maakt het hem niet uit dat ze op de PVV stemmen.” Derksen vervolgde: “Het zijn zijn mensen. En de Partij van de Arbeid heeft geen enkele arbeider meer op de ledenlijst staan. Ze zijn samengegaan met de semi-intellectuelen van GroenLinks, dus ja… dat is een partij zonder toekomst.”

In een huis wonen onder de zon, voor minder dan een ton? Kan gewoon…
De Spaarrekening van Leyla: ‘Ik had 50.000 euro kunnen sparen, maar ik heb 5000 euro’
Reacties

Met deze onverwachte steun van Frans Timmermans voor de PVV-kiezers is het politieke landschap weer eens opgeschud. Johan Derksen en de andere tafelgasten van Vandaag Inside keken met verbazing naar Timmermans’ betoog. Het lijkt erop dat Timmermans zich richt op het verbinden van mensen, ongeacht hun politieke voorkeur. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze steun zich verder zal ontwikkelen in de Nederlandse politiek.