news-19092024-222653

De gemeente Stadskanaal heeft vannacht met spoed een sporthal geopend om de asielzoekers die buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel verbleven een slaapplek te bieden. Dit initiatief voorkwam dat mensen gedwongen waren om in het gras te overnachten, zo meldt de gemeente Westerwolde.

In Ter Apel, onderdeel van de gemeente Westerwolde, is het aanmeldcentrum al geruime tijd overvol. Daarom heeft de gemeente besloten om geen mensen buiten te laten slapen en heeft contact opgenomen met andere gemeenten en het Rode Kruis. Asielzoekers voor wie geen plek was in Ter Apel werden met bussen onder begeleiding van het Rode Kruis naar Stadskanaal gebracht. Hulpverleners van het Rode Kruis zijn aanwezig om te controleren of er mensen in kwetsbare posities verkeren.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel, dat onlangs bezocht werd door minister Marjolein Faber, kon de grote toestroom van asielzoekers niet aan.

Om de asielzoekers een comfortabele plek te bieden, zijn er in de opvanglocatie in Stadskanaal honderd veldbedden, hygiƫnekits en dekens gebracht door hulporganisaties. Het Rode Kruis helpt bij de opbouw van deze tijdelijke accommodatie.

Vanwege de drukte in Ter Apel heeft het COA besloten om alleen vrouwen, kinderen en kwetsbare personen toe te laten tot het terrein, waardoor alleenstaande mannen buiten moesten wachten. Dit leidde tot lange wachtrijen buiten het aanmeldcentrum.

Gemeente Stadskanaal schiet te hulp
Burgemeester Klaas Sloots van gemeente Stadskanaal toonde begrip en solidariteit door de asielzoekers tijdelijk op te vangen: “Als buurgemeente willen we onze bijdrage leveren aan het opvangen van deze mensen. Eerder hebben we al tenten geplaatst om te helpen en nu vinden we het belangrijk om opnieuw bij te springen.”

Hoewel het tijdelijke onderdak in Stadskanaal geen definitieve oplossing biedt, benadrukt Sloots het belang van actie ondernemen: “We kunnen niet wegkijken van deze situatie. Morgenochtend zullen we opnieuw bekijken hoe we kunnen helpen.”

Problemen met overvol aanmeldcentrum
De gemeente Westerwolde verwacht dat ook komende nacht het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol zal zijn. Dit betekent dat er opnieuw asielzoekers zullen moeten worden overgeplaatst naar andere locaties. Om deze mensen een veilig onderkomen te bieden, werkt de gemeente samen met verschillende andere gemeenten en hulporganisaties.

Het is duidelijk dat de druk op het COA en de lokale overheden hoog is door de voortdurende instroom van asielzoekers in Ter Apel. De situatie vraagt om snelle en effectieve oplossingen.

Het hulpverleningswerk van het Rode Kruis en de solidariteit tussen gemeenten zijn cruciaal om de asielzoekers te ondersteunen en hen een menswaardige opvang te bieden in deze moeilijke omstandigheden. Het is belangrijk dat er blijvende aandacht en actie wordt ondernomen om deze kwetsbare groep te helpen in hun zoektocht naar een veilige plek om te verblijven.