news-19092024-223710

Het kabinet moet afzien van de geplande btw-verhoging op sportabonnementen, zwemlessen en toegangskaartjes voor sportwedstrijden van 9 naar 21 procent, volgens D66 en CDA. Deze partijen stellen voor om in plaats daarvan tabaksproducten zwaarder te belasten. Ze hopen dat de coalitie tijdens het grote debat na Prinsjesdag niet om hun plan heen kan.

In het hoofdlijnenakkoord hebben PVV, VVD, NSC en BBB aangekondigd de btw op boeken, sport en cultuur te verhogen. D66 en CDA schatten in dat het 200 miljoen euro zal kosten om sport daarbij te ontzien. Dit willen ze financieren door sigaretten 40 cent duurder te maken per pakje, een stijging van 90 cent voor een pakje shag en door een belasting in te voeren voor e-sigaretten.

De coalitiepartijen hebben steun nodig van andere partijen om hun financiële plannen voor volgend jaar door de Eerste Kamer te krijgen. CDA en D66 denken genoeg steun te krijgen van andere partijen om in de senaat dwars te kunnen liggen als de coalitiepartijen niet meegaan in de Tweede Kamer.

D66-leider Rob Jetten noemt de btw-verhoging “een straf op bewegen”. Hij vreest dat het aantal zwemdiploma’s zal dalen en dat “honderdduizenden mensen” zullen stoppen met sporten. “Voor mensen met een beperkt budget moeten we sporten toegankelijker maken, niet moeilijker”, vindt CDA-leider Henri Bontenbal. Ook belangenorganisaties NOC*NSF, de KNVB en het Platform Ondernemende Sportaanbieders steunen het plan.

### Impact op Sport en Gezondheid

De voorgestelde btw-verhoging op sportgerelateerde activiteiten kan mogelijk een aanzienlijke impact hebben op de participatie in sport en de algehele gezondheid van de bevolking. Met hogere kosten voor sportabonnementen en zwemlessen zouden mensen met een lager inkomen kunnen worden ontmoedigd om actief te blijven en hun gezondheid te bevorderen. Dit kan leiden tot een toename van sedentaire levensstijlen en een afname van het aantal mensen dat regelmatig aan lichaamsbeweging doet.

### Alternatieve Financieringsopties

Het voorstel van D66 en CDA om tabaksproducten zwaarder te belasten om sport te ontzien, roept de vraag op naar andere mogelijke financieringsopties voor overheidsuitgaven. Het belasten van schadelijke producten zoals tabak kan niet alleen een financiële bron zijn, maar kan ook bijdragen aan het ontmoedigen van ongezonde gewoonten en het stimuleren van een gezondere levensstijl onder de bevolking.

### Politieke Steun en Tegenstand

Terwijl D66 en CDA het plan steunen om sport te beschermen tegen de btw-verhoging, zijn er nog andere partijen die het plan mogelijk niet zullen omarmen. Het is essentieel dat er politieke steun en samenwerking is om tot een consensus te komen over de beste manier om de begroting voor het komende jaar in evenwicht te brengen, terwijl essentiële diensten en activiteiten worden beschermd.

Het is duidelijk dat de voorgestelde btw-verhoging op sport een punt van zorg is voor verschillende belanghebbenden en politieke partijen. Het is belangrijk dat er een grondig debat plaatsvindt over de mogelijke gevolgen en alternatieve financieringsmogelijkheden om ervoor te zorgen dat de belangen van de bevolking en de sector van de lichamelijke opvoeding en sport worden behartigd.