news-19092024-224009

Lachen als medicijn: bijzondere behandeling voor droge ogen ontdekt

Lachen wordt vaak beschouwd als het beste medicijn, en recent onderzoek heeft aangetoond dat dit ook geldt voor mensen die last hebben van droge ogen. Een team van onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk en China heeft ontdekt dat lachtherapie minstens zo effectief kan zijn tegen droge ogen als traditionele behandelingen met oogdruppels.

Het belang van traanvocht

Het is misschien iets waar we niet vaak bij stilstaan, maar elke keer dat we knipperen, worden onze ogen vochtig gehouden. Dit natuurlijke proces zorgt ervoor dat onze ogen beschermd zijn tegen externe invloeden zoals stof en bacteriën. Wanneer ons lichaam niet voldoende traanvocht aanmaakt, kunnen onze ogen geïrriteerd raken en kan ons zicht zelfs wazig worden. Droge ogen zijn geen zeldzaam probleem; ongeveer één op de tien mensen heeft last van deze aandoening.

Lachtherapie als alternatieve behandeling

Tot nu toe werden oogdruppels vaak voorgeschreven als behandeling voor droge ogen, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat lachtherapie een effectief alternatief kan zijn. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het vakblad The BMJ en ontdekten dat lachen minstens zo effectief was als het gebruik van oogdruppels. Bovendien merkten de deelnemers aan het onderzoek op dat de traanfilm op hun ogen langer intact bleef na het knipperen en dat hun mentale gezondheid verbeterde.

Deelnemers aan het onderzoek

Het onderzoek omvatte 283 deelnemers tussen de 18 en 45 jaar oud. De helft van hen kreeg de traditionele behandeling met oogdruppels, terwijl de andere helft de opdracht kreeg om dagelijkse ‘lachsessies’ te volgen. Lachtherapie omvatte niet zomaar wat gegiechel; de deelnemers moesten specifieke kreten herhalen, zoals ‘hee hee hee, hah hah hah, cheese cheese cheese’, zoals aangeleerd in een instructievideo. Om ervoor te zorgen dat de oefeningen correct werden uitgevoerd, maakten de onderzoekers gebruik van een app met gezichtsherkenning.

Positieve resultaten

Na acht weken bleek de lachtherapie effectief te zijn gebleken. Het was minstens zo effectief als de traditionele behandeling met oogdruppels en werd beschouwd als een veilige, milieuvriendelijke en kosteneffectieve oplossing. Voor mensen met milde symptomen van droge ogen kan lachtherapie een goede keuze zijn. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat verdere onderzoeken nodig zijn om de langetermijneffecten van lachtherapie bij droge ogen te begrijpen, en dat medisch advies nog steeds nodig is voor ernstige gevallen.

Conclusie

Lachtherapie als behandeling voor droge ogen is een veelbelovende ontdekking die het potentieel heeft om de levens van mensen met deze aandoening te verbeteren. Door te lachen kunnen we niet alleen onze ogen gezond houden, maar ook onze algehele mentale welzijn bevorderen. Het is een eenvoudige, maar effectieve benadering die de traditionele behandeling met oogdruppels zou kunnen vervangen of aanvullen.