news-19092024-224306

Waarom lijkt mijn kat altijd chagrijnig? Ontdek de reden hier

Brachycefale katten, katten met hele platte gezichten, lijken vaak chagrijnig te kijken. Een bekend voorbeeld hiervan was Grumpy Cat, die wereldberoemd werd vanwege haar permanent chagrijnige uitdrukking. Maar wat blijkt uit nieuw onderzoek? Het is onze schuld dat veel katten er zo uitzien.

Fysieke gezondheidsproblemen bij kortsnuitige katten

Het is bekend dat Brachycefale katten, met hun platte gezichten, vatbaar zijn voor verschillende gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan oogproblemen en ademhalingsmoeilijkheden. Echter, recent onderzoek van de Nottingham Trent University toont aan dat deze uiterlijke kenmerken niet alleen fysieke gezondheidsproblemen veroorzaken, maar ook effect hebben op de communicatieve vaardigheden van deze katten.

Veranderingen in het uiterlijk van katten door domesticatie

Tijdens het proces van domesticatie hebben mensen het uiterlijk van katten aanzienlijk veranderd. Onderzoeker Lauren Finka legt uit: “Onze voorkeur voor bepaalde uiterlijke kenmerken, zoals een chagrijnige uitdrukking, heeft mogelijk onbedoeld invloed gehad op het vermogen van katten om zich uit te drukken en te communiceren.” Door deze veranderingen kunnen katten moeite hebben met het tonen van emoties en communiceren met soortgenoten.

Variatie in gezichtsuitdrukkingen per kattenras

De onderzoekers analyseerden 19 populaire kattenrassen, waaronder de pers, bengaal en Schotse vouwoorkat, om de verschillen in gezichtsuitdrukkingen te bestuderen. Ze ontdekten aanzienlijke variaties in de gezichtsuitdrukkingen van deze rassen, wat aangeeft hoe selectief fokken door de jaren heen het uiterlijk van katten heeft beïnvloed.

Effect op communicatie met eigenaren

Een permanent chagrijnige gezichtsuitdrukking kan ook invloed hebben op de communicatie tussen katten en hun eigenaren. Finka legt uit: “Als bepaalde rassen er onbedoeld chagrijnig uitzien, kunnen eigenaren geneigd zijn om deze katten meer aandacht te geven dan nodig is. Ook kan het moeilijk zijn om te bepalen wanneer een kat daadwerkelijk pijn heeft en hulp nodig heeft.”

Het belang van het begrijpen van kattencommunicatie

Het is essentieel voor katteneigenaren om de communicatiesignalen van hun huisdieren te begrijpen. Door te letten op subtiele veranderingen in gezichtsuitdrukkingen en gedrag, kunnen eigenaren beter inspelen op de behoeften van hun katten en ervoor zorgen dat ze de juiste zorg en aandacht krijgen.

Conclusie

Het is duidelijk dat de fysieke uiterlijke veranderingen die door fokken zijn veroorzaakt, invloed hebben op de communicatieve vaardigheden van katten. Door bewust te zijn van deze effecten kunnen eigenaren hun katten beter begrijpen en voorzien in hun behoeften. Het is belangrijk om te beseffen dat een chagrijnige uitdrukking niet altijd betekent dat een kat daadwerkelijk chagrijnig is, maar eerder een gevolg kan zijn van genetische selectie.