news-21092024-114104

Fulham FC hield speelsters weg bij misbruik beschuldigde Fayed

De Londense voetbalclub Fulham nam maatregelen om vrouwelijke speelsters te beschermen tegen de clubeigenaar, Mohamed Al Fayed, vanwege zijn reputatie van grensoverschrijdend gedrag. Deze week werd de Egyptisch-Britse zakenman beschuldigd van verkrachting en ander seksueel misbruik door meerdere werknemers van warenhuis Harrods, dat hij ook bezat.

Bescherming van speelsters

Oud-trainer Gaute Haugenes vertelde aan de BBC dat de beschuldigingen tegen Fayed geen grote verrassing voor hem waren. “We wisten allemaal dat hij van jonge, blonde meisjes hield. Dus we zorgden ervoor dat er niets kon gebeuren. We beschermden de speelsters.” Het was bijvoorbeeld gebruikelijk om geen vrouwen alleen te laten met de clubeigenaar.

In de jaren 90 was Fayed al eens beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, maar vanwege gebrek aan bewijs kwam deze zaak niet voor de rechter. Fulham, dat Fayed in 1997 kocht, heeft aangegeven geschokt te zijn door de onthullingen over zijn wangedrag en leeft mee met de vrouwen die hun ervaringen hebben gedeeld.

Onderzoek naar gedrag Fayed

Er zijn nog geen meldingen binnengekomen bij Fulham over het gedrag van Fayed bij de club, maar de club heeft aangegeven dit momenteel te onderzoeken. Fayed heeft Fulham geholpen om van de derde divisie naar de Premier League te klimmen en heeft ook het besluit gesteund om als eerste in Europa het vrouwenteam volledig betaald te maken.

Advocaat Maria Mulla van de slachtoffers bij Harrods gelooft dat er ook bij Fulham mensen zullen zijn die hun verhaal zullen doen over de nu overleden Fayed. “Het is hoogst onwaarschijnlijk dat dit niet het geval is. Waar hij ook kwam, zullen er slachtoffers zijn gevallen.”

Onthullingen over wangedrag

Harrods liet gisteren weten dat zij pas in 2023 op de hoogte waren gebracht van de beschuldigingen tegen Fayed. Advocaten van de twintig vrouwen die meewerkten aan een BBC-programma over de beschuldigingen vinden dit ongeloofwaardig en beweren dat het bedrijf lange tijd de eigenaar heeft beschermd.

De onthullingen over het wangedrag van Fayed hebben geleid tot schok en verontwaardiging bij zowel de voetbalwereld als de zakenwereld. Het is een wake-up call voor organisaties om dergelijk gedrag serieus te nemen en passende maatregelen te treffen om slachtoffers te beschermen.

Fayed’s nalatenschap

De beschuldigingen tegen Fayed werpen ook een schaduw op zijn nalatenschap en zijn betrokkenheid bij Fulham. Hoewel hij de club naar succes heeft geleid en het vrouwenteam heeft gesteund, roept zijn gedrag vragen op over zijn integriteit en moraliteit.

Het is belangrijk dat organisaties zoals Fulham transparant zijn over eventueel wangedrag van hun leidinggevenden en actief stappen ondernemen om een veilige omgeving te creëren voor hun werknemers en spelers. Het beschermen van slachtoffers en het voorkomen van misbruik moet altijd prioriteit hebben.

Samenwerking in de sportwereld

Het nieuws over Fayed benadrukt ook het belang van samenwerking en solidariteit in de sportwereld. Clubs en organisaties moeten samenwerken om misbruik en wangedrag aan te pakken en een cultuur van respect en integriteit te bevorderen.

Het is bemoedigend om te zien dat Fulham actief onderzoek doet naar de beschuldigingen tegen Fayed en bereid is om verantwoordelijkheid te nemen voor het creëren van een veilige omgeving voor hun spelers en medewerkers. Het is een eerste stap naar gerechtigheid en transparantie in de sportwereld.

Conclusie

De beschuldigingen tegen Fayed en de reactie van Fulham hebben een schokgolf veroorzaakt in de voetbalwereld en daarbuiten. Het is belangrijk dat organisaties verantwoordelijkheid nemen voor het voorkomen van misbruik en zich inzetten voor een veilige omgeving voor iedereen. Door samen te werken en misstanden aan te pakken, kunnen we een cultuur van respect en integriteit bevorderen in de sportwereld en daarbuiten.