news-21092024-114207

**Parkeergarage heropend na brand, sommige bewoners nog niet terug naar huis**

Ruim negen maanden zijn verstreken sinds de brand aan de Velderwoude in Den Bosch, maar voor de bewoners voelt het nog steeds als de dag van gisteren. De brand brak uit in de parkeergarage, waardoor ook de woningen daarboven werden verwoest. Na een lange periode van herstel is de garage inmiddels opgeknapt en werd afgelopen vrijdagmiddag weer geopend. “Ik durf het geen hoogtepunt te noemen, maar wel een eerste stap,” zegt Nelleke van Wijk, bestuurslid van de VVE.

De verwoestende brand

Op 17 januari vloog een auto in brand in de parkeergarage aan de Velderwoude. Boven de parkeergarage bevindt zich een complex met 52 woningen en 43 appartementen. Bewoners van 22 woningen mochten lange tijd niet terug naar huis vanwege het gevaar voor instorting. In de afgelopen maanden zijn enkele woningen gesloopt en opnieuw opgebouwd, maar zeven appartementen zijn nog steeds onbewoonbaar.

Nelleke van Wijk herinnert zich de avond van de brand alsof het gisteren was. “Ik zie nog steeds zwarte wolken voor me, elke keer als ik hier voorbij loop. We moesten halsoverkop vertrekken. Het ging zo snel,” vertelt ze terwijl ze voor het complex met verwoeste appartementen staat. Ondanks de renovatie van de garage en veel woningen, is er in de zeven appartementen nog weinig veranderd. “Overal liggen nog steeds kranten open, het kopje koffie staat te schimmelen. Er mag niemand naar binnen, want het staat op instorten. Onder dit gebouw bevindt zich de parkeergarage waar lange tijd nog verbrande auto’s van de bewoners stonden.”

De impact op bewoners

Nelleke kon na een paar maanden weer terugkeren naar haar eigen appartement, maar buurvrouw Henrike Dekker zal nog lang moeten wachten voordat ze haar woning weer kan betreden. De zeven verwoeste appartementen zullen begin volgend jaar gesloopt en herbouwd worden. Naar verwachting kan Henrike pas in januari 2027 weer naar huis. “Veel mensen denken dat de gemeente je helpt, maar dat is niet het geval bij een eigen koophuis,” vertelt Henrike.

Na de brand heeft Henrike met haar twee zoons in een bungalow in Cromvoirt gewoond. “Veel mensen denken dat de gemeente je helpt, maar dat is niet het geval bij een eigen koophuis,” vertelt ze. Omdat de bungalow te klein was voor drie personen, woont ze nu met haar kinderen in een huurwoning schuin tegenover hun verwoeste huis. “Gelukkig konden we hier terecht.”

Het is voor Henrike een dubbel gevoel. “Ik ben blij dat we een dak boven ons hoofd hebben, maar het is moeilijk om uit te kijken op je eigen huis waar je eigenlijk zou moeten wonen. Dat doet wat met je,” zegt ze. “En het duurt nog wel even. De verwachting is dat de huizen in juni 2026 worden opgeleverd en dat we er in 2027 in kunnen. Maar er is nog veel onduidelijkheid over wat wel en niet mogelijk is.”

Positief naar de toekomst kijken

Henrike, Nelleke en de andere bewoners hopen dat de bouw geen vertraging oploopt, want in 2027 zijn ze drie jaar verder na de brand. “We hebben met z’n allen een opstalverzekering. Daaruit wordt voor drie jaar de huur betaald voor mensen die nu elders wonen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die op een park in Cromvoirt verblijven, maar de hypotheek loopt gewoon door,” legt Nelleke uit.

Ondanks alles blijven ze positief naar de toekomst kijken. “Het is een onzekere periode, maar we zijn gezond. De parkeergarage is nu open en dat is fijn. We kunnen weer parkeren,” besluit Henrike. “Natuurlijk willen we meer, maar dat is op dit moment gewoon nog niet mogelijk.”