news-21092024-154905

De Duitse federale politie voert momenteel strenge controles uit bij de grensovergang met Nederland op de A1/A30 snelweg. Van maandag tot en met donderdag werden maar liefst 182 mensen aangehouden omdat zij probeerden Duitsland binnen te komen zonder geldig visum. Volgens informatie van de nationale politie zijn honderd van hen direct teruggestuurd naar hun land van herkomst. Deze controles zijn ingesteld vanwege een toename van het aantal mensen dat zonder de juiste documenten het land probeert binnen te komen.

Toename van asielaanvragen

Minister Faeser van Binnenlandse Zaken heeft de tijdelijke grenscontroles ingevoerd om het aantal mensen zonder geldige papieren te beperken. De maatregel is van kracht sinds afgelopen maandag en zal minstens zes maanden duren. Het doel is om Duitsland te beschermen tegen bedreigingen zoals islamitisch terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit. De noodzaak van deze maatregel wordt benadrukt door recente tragische gebeurtenissen, zoals de moord op een politieagent door een Afghaanse man en een steekpartij door een Syrische asielzoeker.

Ondanks de grenscontroles lijkt het aantal asielaanvragen niet af te nemen. Integendeel, in de eerste vier dagen na de start van de controles werden maar liefst 3626 asielaanvragen ingediend. Dit is een lichte stijging ten opzichte van de twee weken daarvoor. Hoewel buitenlanders die bij binnenkomst aan de grens asiel aanvragen momenteel niet worden afgewezen, moeten hun aanvragen nog steeds worden onderzocht.

Controles aan andere grenzen

De grenscontroles zijn niet nieuw in Duitsland. Sinds oktober 2023 zijn er al controles aan de grenzen met Polen, Tsjechiƫ en Zwitserland, en sinds 2015 aan de grenzen met Oostenrijk. Hoewel het moeilijk is om een periode van enkele dagen te vergelijken met die van enkele maanden, lijkt het erop dat het aantal mensen dat geweerd wordt aan de oost- en zuidgrens aanzienlijk hoger is dan aan de westgrens.

De controles worden voornamelijk uitgevoerd op de hoofdroutes op snelwegen, waardoor bekende controleposten worden omzeild. Dit zorgt ervoor dat mensen proberen alternatieve routes te nemen, zoals reizen met Flixbussen die snelwegen vaak vermijden. Volgens de voorzitter van de Duitse politiebond maken veel mensen die illegaal het land binnenkomen gebruik van deze bussen.

Impact van grenscontroles

De grenscontroles hebben een duidelijke impact op het aantal mensen dat het land binnenkomt zonder de juiste papieren. De maatregel is bedoeld om de veiligheid van Duitsland te waarborgen en om te voorkomen dat mensen ongecontroleerd het land binnenkomen. Hoewel het aantal asielaanvragen nog steeds stijgt, hoopt de regering dat de controles op de lange termijn zullen leiden tot een daling van het aantal illegale binnenkomsten.

De situatie aan de Duitse grens blijft zich ontwikkelen en het is belangrijk om de controles regelmatig te evalueren en indien nodig aan te passen. De grenscontroles zijn een belangrijk onderdeel van het immigratiebeleid van Duitsland en zullen naar verwachting in de toekomst blijven bestaan om de veiligheid van het land te waarborgen.