news-21092024-205853

Hulpverleners bij de Erasmusbrug in Rotterdam werden op donderdagavond geconfronteerd met een verschrikkelijk incident dat het leven van een man kostte en een ander ernstig verwondde. De verdachte van deze dodelijke steekpartij, Ayoub M., blijkt volgens bronnen in 2022 ook al betrokken te zijn geweest bij een gewelddadig incident waarbij zijn eigen moeder gewond raakte. Het AD meldt dat de vrouw destijds ernstige verwondingen opliep aan haar handen en hals.

Ayoub M. had enkele dagen voor het incident met zijn moeder ook al gewelddadig gedrag vertoond richting een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) en vernielde de binnenkant van een politiecel. Hij werd schuldig bevonden en kreeg tbs met voorwaarden opgelegd. Bij deze maatregel is er geen gedwongen opname in een kliniek, maar moet de veroordeelde zich wel houden aan bepaalde voorwaarden. Het is niet bekend wat precies de voorwaarden waren in het geval van M.

Op de fatale avond van de steekpartij werd Ayoub M. gearresteerd in de buurt van de Erasmusbrug. Het Openbaar Ministerie heeft aanwijzingen dat de 22-jarige man uit Amersfoort een terroristisch motief had voor zijn daad, aangezien hij meerdere keren “Allahoe akbar” riep tijdens het incident.

Het is een traumatische gebeurtenis die diepe sporen heeft nagelaten bij ooggetuigen die het incident hebben zien gebeuren. Een van hen, Ad Beckeringh, vertelt hoe hij samen met zijn achternicht in een nabijgelegen restaurant zat te eten toen ze opeens geschreeuw hoorden. Toen ze gingen kijken, zagen ze een man op de grond liggen die meerdere malen werd gestoken door de dader, ondanks smeekbedes van het slachtoffer.

Beckeringh beschrijft hoe het slachtoffer wanhopig smeekte om te stoppen, maar de dader volhardde in zijn aanval met fanatisme en vastberadenheid. Een andere man probeerde in te grijpen, maar werd zelf ook bedreigd door de gewapende dader. Beckeringh en zijn achternicht besloten uiteindelijk weg te rennen uit angst voor hun eigen leven.

De dader vluchtte vervolgens een tentoonstellingsruimte binnen, waar hij uiteindelijk door omstanders kon worden overmeesterd voordat de politie arriveerde. Een van de omstanders, sportinstructeur Reniƫl Litecia, vertelde later hoe hij ingreep nadat hij had gezien wat er gaande was. Hij handelde niet uit angst, maar uit een gevoel van verantwoordelijkheid om in te grijpen.

Het is belangrijk om de focus te leggen op het slachtoffer van deze vreselijke daad, benadrukt Beckeringh. Hij vraagt zich af waarom er zoveel aandacht is voor de dader en niet voor het slachtoffer, dat op brute wijze om het leven is gebracht terwijl hij aan het genieten was van een zomeravond.

Het slachtoffer dat is overleden blijkt een 32-jarige man uit Rotterdam te zijn, terwijl de zwaargewonde persoon, een 33-jarige Zwitser, inmiddels uit het ziekenhuis is ontslagen.

De impact van deze steekpartij op de getroffenen en de omstanders is onvoorstelbaar groot. Het is een gebeurtenis die diepe wonden heeft achtergelaten in de Rotterdamse gemeenschap en ver daarbuiten. Het is belangrijk om te blijven stilstaan bij de slachtoffers en de gevolgen van zulke zinloze daden te blijven benadrukken.

Behandeling van daders met tbs

Het incident rondom Ayoub M. werpt ook een licht op het tbs-systeem in Nederland en hoe daders met ernstige psychische problemen worden behandeld. Tbs met voorwaarden is een maatregel die wordt opgelegd aan daders die een ernstig misdrijf hebben gepleegd en waarbij er sprake is van een psychiatrische stoornis.

In het geval van Ayoub M. lijkt de behandeling niet het gewenste effect te hebben gehad, aangezien hij betrokken was bij een nieuwe gewelddadige daad ondanks de opgelegde voorwaarden. Het roept vragen op over de effectiviteit van het tbs-systeem en of er meer gedaan kan worden om te voorkomen dat daders opnieuw in de fout gaan.

Impact op de samenleving

De steekpartij bij de Erasmusbrug heeft niet alleen een diepe impact gehad op de direct betrokkenen, maar ook op de hele samenleving. Het roept vragen op over veiligheid, radicalisering en de aanpak van terrorisme in Nederland.

Het is belangrijk om te blijven investeren in preventie, opsporing en behandeling van daders met extremistische motieven om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Daarnaast is het essentieel om de slachtoffers en nabestaanden van deze vreselijke daad de steun en hulp te bieden die zij nodig hebben om te kunnen herstellen van deze traumatische gebeurtenis.

De impact van dit tragische incident zal nog lange tijd voelbaar zijn in Rotterdam en ver daarbuiten. Het is een herinnering aan de kwetsbaarheid van het leven en de noodzaak om samen te werken aan een veilige en inclusieve samenleving waar geweld en extremisme geen plaats hebben.