news-22092024-010659

De Franse premier Barnier heeft gisteravond de nieuwe centrumrechtse regering bekendgemaakt, bijna twee maanden na de verkiezingen in het land. De nieuwe ministersploeg werd onthuld tijdens een persconferentie bij het presidentieel paleis, waarbij de secretaris-generaal van het Élysée de namen van de ministers bekendmaakte.

Centrumrechtse regering ondanks verkiezingswinst linkse partijen

Ondanks de verkiezingswinst van de linkse partijen, zal Frankrijk een centrumrechtse regering krijgen. De meeste nieuwe ministers zijn afkomstig uit middenpartijen, met drie van hen afkomstig van de conservatieve partij La Droite Républicaine. De enige linkse minister in de nieuwe regering is Didier Migaud, die de positie van minister van Justitie zal bekleden.

Namen van enkele ministers

Jean-Noël Barrot is benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken, terwijl Antoine Armand de positie van minister van Economie en Financiën zal innemen. Bruno Retailleau wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Daarnaast blijft Sébastien Lecornu aan als minister van Defensie.

President Macron benoemde twee weken geleden voormalig EU-commissaris Barnier tot premier van Frankrijk. Met zijn 73 jaar is Barnier de oudste premier sinds 1958, toen Frankrijk overging op een nieuwe staatsvorm waarbij de president de meeste macht heeft. Hij is lid van de centrumrechtse partij Les Républicains, wat tot protesten leidde op veel plekken in Frankrijk.

Reacties op de nieuwe regering

Na de bekendmaking van de kabinetsploeg sprak Lucie Castets van het linkse blok NFP over een “vernedering van de democratie”. Ook Jean-Luc Mélenchon en de leider van de Franse Communistische Partij uiten kritiek op de nieuwe regering, waarbij Mélenchon aangeeft dat deze geen legitimiteit en toekomst heeft en zo snel mogelijk “uit de weg geruimd” moet worden.

Eerste bijeenkomst van de nieuwe ministers

Maandag zullen de nieuwe ministers voor het eerst bijeenkomen in de ministerraad om de agenda voor de komende periode te bespreken. Het is een belangrijk moment voor de regering om zich te organiseren en aan de slag te gaan met de uitdagingen waarmee het land geconfronteerd wordt.

Conclusie

De onthulling van de nieuwe centrumrechtse regering in Frankrijk heeft tot verdeelde reacties geleid, met kritiek van linkse partijen op de samenstelling van het kabinet. Het is nu aan de regering om te laten zien wat zij kan bereiken en hoe zij het land zal leiden in de komende periode.