news-22092024-051129

Bij de Israëlische luchtaanvallen van vrijdag op Beiroet zijn zeker 37 mensen om het leven gekomen, meldt het Libanese ministerie van Gezondheid zaterdag. Het dodental is daarmee verder opgelopen. Onder de doden zijn drie kinderen en zeven vrouwen. Tientallen anderen zijn gewond geraakt.

De aanval was gericht op een bijeenkomst van Hezbollah-commandanten van de elite-eenheid Radwan. De militante beweging meldde eerder al dat zestien van haar strijders zijn omgekomen, onder wie de twee topcommandanten Ibrahim Aqil en Ahmed Wahbi.

Ook op zaterdag vinden in beide richtingen nieuwe beschietingen plaats. Volgens Israël heeft Hezbollah negentig raketten afgeschoten richting Israël. Zelf zegt het Israëlische leger „duizenden” raketlanceerders van de Libanese groepering te hebben vernietigd.

De Libanese premier Najib Mikati heeft laten weten dat hij niet naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York reist na „de gruwelijke bloedbaden” in zijn land. De vergadering, waar veel staatshoofden en regeringsleiders bij aanwezig zijn, gaat dinsdag van start.

Eerder deze week werd Libanon getroffen door ontploffende drones en walkietalkies van Hezbollahleden. 37 mensen kwamen door die aanvallen om het leven, en duizenden anderen raakten gewond. Hezbollah gaat ervan uit dat Israël achter die aanvallen zat.

Volgens het Libanese ministerie van Gezondheid is het aantal slachtoffers van de Israëlische luchtaanvallen in Beiroet gestegen tot meer dan dertig doden en tientallen gewonden. De aanval was gericht op een bijeenkomst van Hezbollah-commandanten van de elite-eenheid Radwan, waarbij verschillende topcommandanten om het leven kwamen.

Hezbollah heeft gereageerd op de aanvallen door negentig raketten af te vuren richting Israël. Het Israëlische leger beweert op zijn beurt duizenden raketlanceerders van Hezbollah te hebben vernietigd. De situatie blijft gespannen met aanhoudende beschietingen van beide kanten.

De escalatie van het conflict heeft premier Najib Mikati van Libanon ervan weerhouden om naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties te reizen. Hij veroordeelde de aanvallen en noemde ze “gruwelijke bloedbaden”. De internationale gemeenschap kijkt met zorg naar de ontwikkelingen in de regio.

De aanvallen van Israël op Beiroet hebben niet alleen tot een hoog dodental geleid, maar ook tot een golf van geweld met wederzijdse beschietingen en raketlanceringen. Het conflict tussen Israël en Hezbollah lijkt te escaleren, met verwoestende gevolgen voor de burgers aan beide zijden.

De Verenigde Naties hebben opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren om verdere escalatie te voorkomen en humanitaire hulp aan de getroffen bevolking te kunnen bieden. De internationale gemeenschap dringt aan op een vreedzame oplossing voor het conflict en roept alle partijen op tot terughoudendheid.

De situatie in Libanon blijft gespannen en onvoorspelbaar, met de dreiging van meer geweld en slachtoffers aan beide zijden. Het conflict tussen Israël en Hezbollah heeft diepe wortels en complexe oorzaken, die een snelle oplossing bemoeilijken.

De impact van de luchtaanvallen op Beiroet zal nog lang voelbaar zijn in de regio, met verlies van mensenlevens en vernietiging van infrastructuur. Het is essentieel dat de internationale gemeenschap actie onderneemt om de vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten te herstellen en verdere escalatie van het conflict te voorkomen.