news-22092024-131544

In Noord-Limburg verblijven momenteel enkele tientallen dakloze arbeidsmigranten in de bossen, voornamelijk rondom Venlo. De gemeenten Venlo, Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas schatten dat er in de regio tussen de 50 en 80 dakloze arbeidsmigranten verblijven, voornamelijk afkomstig uit Polen, Roemeniƫ en Bulgarije. Uit onderzoek van L1 is gebleken dat een aanzienlijk deel van hen hun toevlucht heeft gezocht in de bossen.

De regionale omroep L1 heeft de bossen bezocht en gesproken met Albert en Martha, een Pools stel dat momenteel in het bos verblijft. Martha kwam twee jaar geleden naar Nederland voor werk in de productiesector. Acht maanden geleden raakte ze haar baan kwijt, naar eigen zeggen nadat een kamergenoot haar identiteitsbewijs had gestolen. Zonder werk verloor ze ook haar woning, waardoor zij en haar vriend Albert nu van de ene naar de andere plek zwerven.

Na een maand in een opengebroken caravan te hebben gewoond, leven ze nu in een tent in het bos. Ze koken op een open vuur en proberen zich zo goed mogelijk te redden, maar Martha geeft aan dat het zwaar is: “Ik ben erg moe. Het doet veel pijn.” In hetzelfde bos verblijven volgens Martha ook andere migranten, waaronder twee Duitsers, een Portugees en een Hongaar.

Het probleem van dakloze arbeidsmigranten is niet alleen in Noord-Limburg een bekend probleem, maar speelt op meerdere plekken in het land. Vaak regelen werkgevers de huisvesting van migranten, waardoor zij bij ontslag niet alleen hun baan, maar ook hun onderdak verliezen.

Om deze problematiek aan te pakken, heeft het kabinet eind vorig jaar 65 miljoen euro vrijgemaakt voor de aanpak van dakloosheid, waarvan 7 miljoen specifiek bedoeld is voor het helpen van dakloze EU-burgers. De gemeente Venlo hoopt met een preventieve aanpak te voorkomen dat arbeidsmigranten op straat belanden. Zo wordt er voorlichting gegeven over wonen en werken in de gemeente en zijn er informatiepunten waar Pools en Roemeens wordt gesproken.

Daarnaast worden er meer straatcoaches ingezet en is er een team van experts dat werkt aan de veiligheid van deze kwetsbare groep. Ook wordt de samenwerking met maatschappelijke organisaties en omliggende gemeenten versterkt. Martha en Albert hopen binnenkort weer werk te vinden via een uitzendbureau, zodat ze weer een kamer, water en elektriciteit hebben. “De belangrijke dingen, zodat we weer vooruit kunnen kijken,” aldus Albert.

Subheadings:

Dakloze arbeidsmigranten in Noord-Limburg

Aanpak van dakloosheid en preventieve maatregelen

De hoop op een betere toekomst voor dakloze arbeidsmigranten