news-23092024-200855

Twee groepen jongeren veroorzaken overlast in Grave

In Grave hebben twee ruziënde groepen jongeren zondagavond voor overlast gezorgd. Beelden van de opstootjes circuleren op sociale media en in appgroepen van inwoners. Volgens de berichten komen de jongeren uit het nabijgelegen asielzoekerscentrum (azc) in Velp. Gravenaren maken zich zorgen over de toegenomen overlast door asielzoekers in de afgelopen tijd. Er zijn zelfs appgroepen en buurtwachten opgericht om elkaar te waarschuwen voor mogelijke problemen.

De politie en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) reageren terughoudend op de situatie. Burgemeester Marieke Moorman begrijpt de onrust, maar roept op om vertrouwen te hebben in de handhavers van de gemeente, het COA en de politie. De politie bevestigt niet dat het zondagavond ging om asielzoekers, maar meldt wel dat er meldingen waren van ruziënde jongeren rond half tien. Er zou zelfs sprake zijn geweest van een bedreiging met een vuurwapen, maar bij controle werden geen wapens aangetroffen.

Het COA laat in het midden of bewoners van het asielzoekerscentrum bij de incidenten betrokken waren. Een woordvoerder verklaart dat een groep zich buiten het azc verzamelde en later het stadje inging, maar wil geen uitspraken doen over de identiteit van de betrokkenen. Wel bevestigt het COA dat bewoners van het azc Grave de afgelopen weken betrokken waren bij inbraken en voor onrust zorgden.

Overlast zorgt voor angst onder inwoners

Inwoners van Grave zijn geschrokken van de gebeurtenissen van zondagavond. Een ooggetuige vertelt dat een grote groep jongeren zich verzamelde achter een restaurant en later ruziënd door de straten trok. Medewerkers van het restaurant klagen over problemen veroorzaakt door asielzoekers. Volgens getuigen werden er stokken gebruikt en stenen gegooid tijdens het incident.

Veel inwoners durven ’s avonds niet meer de straat op vanwege de toenemende overlast. In appgroepen zijn buurtwachten opgericht om elkaar te waarschuwen voor mogelijke problemen. Een man genaamd Pascal vertelt dat hij ’s nachts de buurt in de gaten houdt om de veiligheid te waarborgen. Hij heeft zelfs een asielzoeker betrapt bij pogingen tot inbraak.

Gemeente intensifieert toezicht en bevestigt incidenten

De gemeente Land van Cuijk erkent dat er afgelopen week incidenten hebben plaatsgevonden in Grave, waarbij ook het azc betrokken was. Burgemeester Moorman benadrukt dat het toezicht door handhavers en politie is geïntensiveerd om de veiligheid te waarborgen. Ook het COA voert gesprekken met bewoners van het azc en scherpt het toezicht op bezoekers aan.

De onrust heeft geleid tot de oprichting van buurtwachten door inwoners, maar Moorman waarschuwt tegen het nemen van eigen initiatieven. Ze roept op om vertrouwen te hebben in de autoriteiten en samen te werken om de problemen op te lossen.

Azc Grave al decennia aanwezig in de stad

Het azc in Grave bestaat al sinds 1997 en huisvest onder andere alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Het contract voor het azc loopt tot 2031. Inwoners van Grave hebben de afgelopen jaren geen grote problemen ervaren met de aanwezigheid van asielzoekers, maar recente incidenten hebben geleid tot onrust in de gemeenschap.

Al met al is het duidelijk dat de overlast door asielzoekers in Grave een groeiend probleem vormt dat vraagt om actie van zowel de autoriteiten als de inwoners zelf. Het is belangrijk dat alle partijen samenwerken om de veiligheid en leefbaarheid in Grave te waarborgen.