news-25092024-172633

De 40e editie van Donald Duck van dit jaar introduceert een nieuw personage, Eva Hamerslag, die samen met haar zoon Lex de nieuwe buren wordt van Donald Duck en Bolderbast. Het weekblad heeft de nieuwe buurtgenoten vanmiddag voorgesteld in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar de familie Duck komende maand in de schijnwerpers staat.

Eva Hamerslag, bedacht door de 9-jarige Eva, werd geselecteerd als een van de vijf finalisten uit maar liefst 7000 inzendingen voor een tekenwedstrijd ter ere van het 90-jarige jubileum van het stripfiguur Donald Duck. Bij de bekendmaking van haar personages waren 300 kinderen en genodigden aanwezig.

Het opvallende aan Eva Hamerslag en haar zoon Lex is dat ze bruin gekleurd zijn, in tegenstelling tot de gebruikelijke witte eenden in Duckstad zoals Donald Duck, Kwik, Kwek, Kwak en Katrien. Hoofdredacteur Ferdi Felderhof benadrukt dat dit geen redactionele keuze is, maar juist aangeeft dat er onder de lezers vraag is naar diverse verhalen.

Eva Hamerslag is een timmervrouw die van alles zelf maakt voor in en om haar huis. Ze heeft een hekel aan verspilling en ziet potentie in hergebruik van materialen. Haar zoon Lex is een programmeerfanaat die ’s nachts problemen oplost via een online netwerk met andere kinderen. Eva kan niet goed tegen ongelijkheid en vindt de ruzies tussen haar buurmannen kinderachtig.

Meer dan 20.000 kinderen hebben gestemd voor de nieuwe personages, die nu te zien zijn op de cover en in het openingsverhaal van het weekblad. Eva Hamerslag zal ook verschijnen in toekomstige verhalen van de Nederlandse editie van Donald Duck. Het blijkt dat de populariteit van Donald Duck nog steeds groot is, ondanks dat het tijdschrift al 72 jaar bestaat in Nederland.

In de Verenigde Staten was Donald Duck voor het eerst te zien in 1934, en de Nederlandse versie bestaat al sinds 1950. Het weekblad verschijnt wekelijks en had in 2022 een oplage van meer dan 200.000 exemplaren. Twee jaar geleden vierde ‘de Donald Duck’ in Nederland zijn 70-jarig bestaan, maar de kinderen van vandaag vinden hem nog steeds hartstikke hip.