news-26092024-224924

Dat de politie soms vreemde bijnamen tegenkomt in de onderwereld is niets nieuws. Maar bij het onderzoek naar een drugsbende in Brabant moeten ze waarschijnlijk wel even hebben gelachen. Diverse personages uit de onschuldige kinderserie van de clown en de acrobaat leken betrokken te zijn bij de productie van xtc. De straffen die werden geëist waren echter verre van grappig, met straffen tot wel 14 jaar cel.

Het begon allemaal met een paar mannen die bouwmarkten bezochten in Rosmalen, Den Bosch en Veen. Ze laadden dozen uit, gaven spullen door en kochten vaten. Wat ze niet wisten, was dat ze werden geschaduwd. Agenten volgden hen stiekem om te zien wat ze van plan waren. De verdachten kwamen onder andere uit Tilburg en Sint Willebrord. Ze reden naar een pand in Overasselt, aan de Gelderse kant van de Maas bij Grave, in de herfst van 2022.

In diezelfde periode werkten digitale experts van de politie in het geheim aan een groot onderzoek. Ze hadden een criminele berichtendienst gehackt, genaamd Exclu. Tot hun verbazing stuitten ze op chats van mensen die zichzelf Bassie en Adriaan noemden. Maar ook Robin en De Baron maakten deel uit van de gesprekken. Robin was het robotvriendje van de clown en de acrobaat, terwijl De Baron de boef was die altijd ‘drommels’ zei.

Geen enkele crimineel gebruikt zijn eigen naam in het criminele circuit. Ze maken gebruik van aliassen, zoals in dit geval waar de hoofdverdachte in verband werd gebracht met maar liefst zeven aliassen, waaronder ‘Pacman’. Een medeverdachte zou zichzelf in de chats ‘Stinkhoer’ hebben genoemd. Het leek bijna een groepje uit de bekende kinderserie dat betrokken was bij het bouwen van een drugslaboratorium.

Op 31 januari 2023 vielen zwaarbewapende agenten het lab binnen. De gasmeters sloegen alarm en de atmosfeer was verziekt door uitgeschakelde luchtzuivering en gevaarlijke acetondampen. Gelukkig kon de situatie snel worden verholpen door het pand te luchten. Diverse verdachten, voornamelijk afkomstig uit Tilburg, werden gearresteerd. Maar ook een inwoner van Sint Willebrord werd aangehouden. Hij moest voor de rechtbank in Breda verschijnen, maar was ‘onvindbaar’ volgens justitie. Voor zijn rol bij het opzetten van het xtc-lab werd vier jaar cel geëist.

Het proces maakte deel uit van een groter onderzoek met de codenaam Grand Canyon. Zeven verdachten stonden eerder voor de rechtbank in Breda. De bende runde onder andere een dealpand in Tilburg en had een opslagplaats in een paardenstal in Hilvarenbeek. Maar ze hadden ook een mdma-lab in het Belgische Kortemark en het lab in Overasselt.

De verdachten hadden afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie over hun zaak en de strafeisen. De hoogste eis was zes jaar cel. Drie verdachten maakten echter geen afspraken en werden apart berecht. Een van hen, een Tilburger, werd beschuldigd van de handel in cocaïne en heroïne naar Ierland en Engeland, evenals de verkoop van verschillende vuurwapens. Het Openbaar Ministerie eiste 14 jaar cel tegen hem.

Een andere verdachte uit Roosendaal werd beschuldigd van het inkopen van chemische grondstoffen uit China voor de productie van speed en xtc, evenals het witwassen van geld en cryptovaluta ter waarde van negen miljoen euro. Tegen hem werd acht jaar cel geëist. Geen van de verdachten was aanwezig in de rechtbank, ondanks de verplichting om te verschijnen. De rechtbank zal naar verwachting in november uitspraak doen.