news-27092024-025149

Ziekenhuizen in Nederland moeten beter bereikbaar worden met het openbaar vervoer, zo stelt reizigersorganisatie Rover op basis van een recente steekproef. Uit het onderzoek van Rover blijkt dat veel ziekenhuizen voornamelijk gericht zijn op de bereikbaarheid met de auto, waardoor de toegankelijkheid voor reizigers die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer te wensen over laat.

Loopafstanden naar parkeerplekken blijken vaak korter te zijn dan die naar bushaltes, constateert Rover. Hoewel er vaak wel een bushalte op korte loopafstand van het ziekenhuis te vinden is, is de looproute niet altijd duidelijk aangegeven wanneer de halte verder weg ligt. Bovendien ontbreekt het soms aan geleidelijnen voor blinden en slechtzienden, wat de toegankelijkheid verder bemoeilijkt.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft recentelijk een rapport gepresenteerd waaruit blijkt dat mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer steeds langer onderweg zijn naar werk, school, ziekenhuizen en andere voorzieningen. Deze bevindingen benadrukken het belang van een goede bereikbaarheid van ziekenhuizen met het openbaar vervoer.

Om de daad bij het woord te voegen, heeft Rover 24 ziekenhuizen bezocht met het openbaar vervoer om de bereikbaarheid, looproutes en informatievoorziening te beoordelen. Hieruit zijn zowel positieve als negatieve scores voortgekomen. Zo scoorden het Flevoziekenhuis in Almere, het Spaarne Gasthuis Haarlem Noord en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein goed op het gebied van bereikbaarheid en voorzieningen voor reizigers.

De beste scores werden toegekend aan het Flevoziekenhuis vanwege de goede bereikbaarheid bijna 24 uur per dag en de uitstekende bewegwijzering en looproutes. Ook het Spaarne Gasthuis in Haarlem en de ziekenhuizen in Nieuwegein werden geprezen vanwege goed uitgeruste haltes en duidelijke bewegwijzering voor reizigers.

Aan de andere kant waren er ook negatieve uitschieters, zoals het Alrijne Ziekenhuis in Sassenheim, het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer en het Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. In Sassenheim moeten reizigers lange afstanden afleggen door een woonwijk zonder duidelijke bewegwijzering, terwijl de bereikbaarheid in Boxmeer en Tiel te wensen overlaat en de informatie over het openbaar vervoer en de bewegwijzering naar bushaltes tekortschiet.

Rover pleit voor het bouwen van nieuwe ziekenhuizen in stedelijke gebieden in plaats van aan de minder goed bereikbare randen van steden. Dit kan de duurdere grond compenseren met minder parkeerplekken en een betere bereikbaarheid per bus. Daarnaast benadrukt Rover dat ziekenhuizen meer kunnen doen om reizigers van informatie te voorzien, zoals actuele vertrektijden op schermen in de ziekenhuizen en meer informatie over bereikbaarheid en looproutes op hun websites.

Zorgverzekeraars worden ook aangespoord om meer te doen voor het verbeteren van de bereikbaarheid van ziekenhuizen, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor het toegankelijk maken van goede zorg voor iedereen. De resultaten van het onderzoek zullen aanstaande dinsdag aan de Tweede Kamer worden gepresenteerd. Het is duidelijk dat er nog werk aan de winkel is om de bereikbaarheid van ziekenhuizen met het openbaar vervoer te verbeteren en zo de toegankelijkheid van de zorg voor iedereen te waarborgen.