news-27092024-083548

Amsterdam is de meest verkeersvrije stad van Nederland. Vorig jaar liepen Nederlanders in totaal 6,9 miljard kilometer buitenshuis, waarbij wandelen een populaire activiteit is. Wandelen is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. De Koninklijke Wandelbond Nederland heeft gesproken over de populariteit van wandelen in ons land. Recentelijk werd de wereldwijde autovrije dag georganiseerd, waarbij automobilisten werden aangemoedigd om de fiets of te voet te nemen.

Amsterdam, de meest verkeersvrije stad
Amsterdam staat bovenaan de lijst als de meest verkeersvrije stad van Nederland. Ondanks de drukte die automobilisten ervaren, heeft de stad in totaal 114 kilometer aan voetgangersgebieden. Smalle straatjes, pleinen en grachten bieden een uitnodigende omgeving voor wandelaars. De Nieuwendijk en de Leidsestraat worden genoemd als de mooiste voetgangersgebieden vanwege de vele boetiekwinkels en restaurantjes. De gemeente Amsterdam moedigt toeristen en dagjesmensen aan om te wandelen op locaties zoals het NDSM-terrein, de waterleidingduinen en het Amsterdamse bos.

Wandelen in Utrecht en Delft
Utrecht staat op de tweede plaats met 58 kilometer aan voetgangersgebied, waarbij de Oudegracht als voorbeeld wordt genoemd van een twee kilometer lange voetgangerszone. Delft staat op de derde plaats met 13 kilometer aan voetgangersgebied, voornamelijk te vinden in de binnenstad rondom het stadhuis. Andere steden met veel voetgangersgebieden zijn onder andere Dordrecht, Rotterdam, Maastricht, Haarlem, Zoetermeer, Schiedam en Alkmaar.

Winkelen als workout
Naast wandelen is winkelen ook een vorm van lichaamsbeweging. Tijdens een uurtje winkelen leg je ongeveer 2,5 kilometer af, wat neerkomt op ongeveer 1500 calorieën verbranden tijdens een shopsessie van 5 uur.

De limiet van 3000 euro voor betalingen met contant geld heeft de meerderheid in de Tweede Kamer gekregen. Recentelijk hebben de Vandaag Inside-mannen aangegeven dat ondanks enkele uitdagingen, de kijkcijfers van het programma goed blijven.

Met de toenemende populariteit van wandelen en de erkenning van steden met voetgangersgebieden, wordt het belang van een verkeersvrije omgeving steeds duidelijker. Amsterdam mag dan wel de meest verkeersvrije stad van Nederland zijn, maar ook andere steden zoals Utrecht en Delft bieden aantrekkelijke mogelijkheden voor wandelaars. Of je nu kiest voor een ontspannende wandeling door smalle straatjes of een actieve shopsessie, beweging in de buitenlucht is altijd een gezonde keuze.