news-27092024-211613

Taghi krijgt toegewezen advocaat voor rechtszaak

Ridouan Taghi heeft het gerechtshof in Amsterdam verzocht om hem een advocaat toe te wijzen, aangezien hij zelf niemand kon vinden die hem wilde verdedigen. Dit verzoek kwam tijdens het lopende liquidatieproces Marengo in hoger beroep, waar Taghi al enkele maanden zonder juridische bijstand zat. Het hof maakte zich zorgen over deze situatie.

Na de arrestatie van Taghi’s voormalige raadsvrouw, Inez Weski, nam een drietal advocaten de zaak over. Echter, eerder dit jaar legden zij de verdediging neer. Advocaat Michael Ruperti verklaarde dat hem het werken onmogelijk werd gemaakt, wat leidde tot hun vertrek.

Tientallen advocaten benaderd

In een brief aan het gerechtshof verklaarde Taghi dat hij de afgelopen tijd meerdere advocatenkantoren met in totaal tientallen advocaten had benaderd om hem bij te staan, maar niemand wilde de zaak op zich nemen. De brief was afkomstig van detentie-advocaat Thomas van der Horst, die Taghi bijstond in procedures over het regime binnen de Extra Beveiligde Inrichting (EBI).

“Vaak werd aangegeven dat de houding van het Openbaar Ministerie en de berichtgeving in de media redenen waren om niet deel te nemen aan het hoger beroep van de strafzaak Marengo,” schreef Van der Horst. Daarnaast gaven advocaten aan dat ze te weinig tijd kregen om het omvangrijke strafdossier te bestuderen. “De negatieve beeldvorming over het Marengo-proces en de persoon van de cliĆ«nt heeft tot nu toe de mogelijkheid om juridische bijstand te krijgen overtroffen,” voegde hij eraan toe.

Kroongetuige

Het gerechtshof zal reageren op het verzoek om Taghi een advocaat toe te wijzen, waardoor de Orde van Advocaten en de Raad voor Rechtsbijstand zullen moeten zoeken naar verdediging voor Taghi. In het hoger beroep van het Marengo-proces staan Taghi en dertien anderen terecht voor een reeks liquidaties. Eerder werd Taghi door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Een andere verdachte in het proces, kroongetuige Nabil B., zat ook lange tijd zonder advocaat. Inmiddels wordt hij opnieuw bijgestaan door Peter Schouten, die tijdelijk was gestopt. Deze keer krijgt Schouten hulp van een tweede, anonieme advocaat.

Reactie van het gerechtshof

Het gerechtshof zal binnenkort reageren op het verzoek van Taghi om hem een advocaat toe te wijzen. Dit zou betekenen dat er actie moet worden ondernomen om Taghi van juridische bijstand te voorzien. Het is van groot belang dat alle verdachten in het Marengo-proces een eerlijk proces krijgen en dat hun recht op verdediging wordt gewaarborgd.

Belang van een goede verdediging

Het is essentieel dat elke verdachte in een strafproces de mogelijkheid heeft om zich te laten verdedigen door een advocaat. Een goede verdediging is cruciaal om ervoor te zorgen dat de rechten van de verdachte worden beschermd en dat het recht op een eerlijk proces wordt nageleefd. Het is verontrustend dat Taghi geen advocaat kon vinden die hem wilde bijstaan in zijn zaak.

Impact van media en beeldvorming

De negatieve beeldvorming rondom het Marengo-proces en de persoon van Taghi kan een rol hebben gespeeld bij het feit dat advocaten niet bereid waren om zijn verdediging op zich te nemen. Het is belangrijk dat advocaten onbevooroordeeld en onafhankelijk hun werk kunnen doen, los van de publieke opinie en mediaberichtgeving. Het is aan de rechter om ervoor te zorgen dat Taghi een eerlijk proces krijgt, ongeacht de omstandigheden.