news-28092024-113521

Wilt u gezondere voedingskeuzes maken terwijl u in de supermarkt staat? Er zijn trucjes die u daarbij kunnen helpen, zoals de Nutri-Score, het officiële voedselkeuzelogo dat in januari werd geïntroduceerd. Echter, dit systeem dreigt te mislukken doordat grote voedselproducenten weigeren om de score op hun verpakkingen te zetten.

Kritiek op Nutri-Score
Verschillende grote bedrijven, waaronder Unilever, Heineken, Arla Foods en Cono Kaasmakers, laten weten dat zij het niet eens zijn met het algoritme dat bepaalt welk product een betere keuze is in vergelijking met een vergelijkbaar product. Hierdoor ontbreekt de score op veel verpakkingen in de supermarkten, wat het voor consumenten moeilijker maakt om gezonde keuzes te maken.

Het doel van de Nutri-Score is om met de letters A tot en met E aan te geven hoe gezond de samenstelling van een product is in vergelijking met andere producten. Echter, volgens Unilever wordt er geen rekening gehouden met de portiegrootte, waardoor het label niet altijd een accuraat beeld geeft van de gezondheid van een product.

Kritiek vanuit de voedingsindustrie
Unilever geeft aan dat het moeilijk is om een product dat als een C is gecategoriseerd te verbeteren naar een B of A, waardoor er weinig motivatie is voor bedrijven om hun producten gezonder te maken. Daarnaast wordt gesteld dat het logo ruimte biedt voor manipulatie, aangezien negatieve voedingsstoffen gecompenseerd kunnen worden met toevoegingen van vezels, eiwitten en mineralen.

Ook de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) is kritisch op de Nutri-Score en adviseert haar leden om het label niet te gebruiken. Bijna negentig procent van de kazen krijgt een D-score, terwijl een groot deel van deze kazen wel in de Schijf van Vijf past. Dit roept vragen op over de nauwkeurigheid en relevantie van de score voor bepaalde voedingsmiddelen.

Zorgen over effectiviteit
Consumentenorganisaties maken zich ook zorgen over de vrijblijvendheid van de Nutri-Score. Het is niet duidelijk hoeveel producten in de supermarkt daadwerkelijk voorzien zijn van de score, wat het voor consumenten lastig maakt om gezonde keuzes te maken. Het RIVM heeft aangekondigd dat zij volgend jaar een monitor zullen uitvoeren om de effectiviteit van de Nutri-Score te evalueren.

Het is duidelijk dat de Nutri-Score nog niet het gewenste effect heeft gehad op de voedingsindustrie. Grote bedrijven blijven kritisch en weigeren om het logo op hun producten te plaatsen, wat de transparantie en duidelijkheid voor consumenten belemmert. Het is belangrijk dat er meer samenwerking komt tussen producenten, overheden en consumentenorganisaties om ervoor te zorgen dat de Nutri-Score daadwerkelijk bijdraagt aan een gezonder voedingspatroon voor de consumenten.