news-30092024-013841

Het Russische onderzoeksplatform The Insider heeft onthuld dat er mogelijk sprake is van vergiftiging in de dood van de Russische oppositieleider Navalny. Volgens The Insider zijn er honderden documenten in handen die wijzen op het verdoezelen van symptomen die kunnen duiden op vergiftiging door de autoriteiten.

Navalny stond bekend als een van de grootste critici van president Poetin en werd na een omstreden proces veroordeeld tot een lange gevangenisstraf. Hij zat sinds december 2023 vast in een strafkolonie in het noorden van Rusland. Op 16 februari van dit jaar kondigden de gevangenisautoriteiten aan dat Navalny onwel was geworden tijdens een wandeling en kort daarna overleed.

De officiële verklaring van de Russische onderzoekscommissie luidde dat Navalny een natuurlijke dood was gestorven als gevolg van verschillende ziekten en een hartritmestoornis. Echter, The Insider heeft twee verschillende versies van het onderzoeksdossier in handen waarin opvallende details worden genoemd die wijzen op vergiftiging.

Symptomen van vergiftiging
In de eerste versie van het document wordt beschreven hoe Navalny zich onwel voelde, op de grond ging liggen vanwege buikpijn, begon over te geven en stuiptrekkingen kreeg voordat hij het bewustzijn verloor. Deze symptomen zijn echter weggelaten in latere versies van het document, wat vragen oproept over mogelijke manipulatie van informatie.

Een ander document bevat een lijst van in beslag genomen voorwerpen op de plek van overlijden, waarbij vermeld wordt dat er monsters van braaksel zijn verzameld voor onderzoek. Dit wijst op het feit dat er mogelijk sporen van vergiftiging zijn gevonden op de plaats delict.

Deskundigen aan het woord
The Insider sprak met de arts Aleksandr Poloepan, die Navalny in 2020 behandelde nadat hij vergiftigd was met novitsjok. Poloepan benadrukt dat de officiële doodsoorzaak, een hartritmestoornis, niet overeenkomt met de symptomen die in de eerdere versie van het onderzoeksdossier worden beschreven. Hij stelt dat deze symptomen vrijwel alleen te verklaren zijn door vergiftiging.

Novitsjok en geheimhouding
Drie dagen na Navalny’s dood beweerde zijn vrouw, Joelia Navalnaja, dat hij opnieuw was vergiftigd met novitsjok. Pas een week na zijn overlijden werd zijn lichaam overgedragen aan zijn moeder, nadat de autoriteiten dagenlang de toegang hadden geweigerd. Volgens het team van Navalny werd het lichaam bewust achtergehouden om eventuele sporen van vergiftiging te laten verdwijnen.

Videobeelden en twijfels
Op videobeelden van een rechtszitting, een dag voor zijn dood, was Navalny nog te zien terwijl hij lachend de rechter vroeg om zijn salaris over te maken. Deze beelden werpen twijfels op over de plotselinge en onverklaarbare dood van Navalny, vooral gezien de omstandigheden rondom zijn gevangenschap en eerdere vergiftiging met novitsjok.

De onthullingen van The Insider hebben wereldwijd voor opschudding gezorgd en roepen vragen op over de omstandigheden en mogelijke betrokkenheid van de autoriteiten bij Navalny’s dood. Het onderzoek naar de vergiftiging van de oppositieleider blijft lopen, maar de onthullingen van The Insider werpen een nieuw licht op deze zaak en brengen de geloofwaardigheid van de officiële verklaringen in twijfel.