news-02102024-184433

De Nederlandse luchtvaartondernemer Martin Schröder is op 93-jarige leeftijd overleden. Schröder was de oprichter van Martinair, een luchtvaartmaatschappij die passagiers vervoerde gedurende ruim een halve eeuw. Hoewel het bedrijf nu voornamelijk actief is als vrachtvervoerder en onderdeel is geworden van KLM, heeft Martinair een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis.

De familie van Schröder heeft zijn overlijden bekendgemaakt en beschreef hem als een echte Nederlandse luchtvaartpionier. Hij wordt herinnerd als de man die vliegen toegankelijk heeft gemaakt voor een breed publiek in Nederland. Martin’s Air Charter, later bekend als Martinair, werd opgericht in 1958 met slechts één vliegtuig. De eerste buitenlandse bestemming was het Spaanse Mallorca. In de hoogtijdagen van het bedrijf vervoerde Martinair drie miljoen passagiers naar vijftig bestemmingen wereldwijd.

Schröder leed al enige tijd aan een broze gezondheid en is vredig overleden in zijn woonplaats Noordwijk. Zijn familie heeft aangekondigd dat de laatste vlucht van Martin Schröder in besloten familiekring zal plaatsvinden. Het nieuws van zijn overlijden heeft de Nederlandse luchtvaartgemeenschap diep geraakt.

Met het heengaan van Martin Schröder verliest Nederland een belangrijke figuur in de luchtvaartindustrie. Zijn nalatenschap zal voortleven in de geschiedenis van Martinair en zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse luchtvaart. De herinnering aan zijn toewijding en passie voor de luchtvaart zal voortleven in de harten van degenen die hem hebben gekend en geïnspireerd.