news-06102024-094458

Een nieuw experimenteel vaccin tegen het dodelijke marburgvirus is aangekomen in Rwanda. Dit vaccin is nog niet goedgekeurd, maar hulpverleners worden ingeënt in de hoop de verspreiding van de ziekte te stoppen.

Rwanda heeft recentelijk aangekondigd dat er een uitbraak van marburg is, een virus vergelijkbaar met ebola. Tot nu toe zijn er 46 bevestigde besmettingen en twaalf sterfgevallen geweest. In totaal zijn 1748 mensen getest op het virus.

Patiënten die besmet zijn met marburg ervaren symptomen zoals hoge koorts, misselijkheid, spier- en hoofdpijn, braken, diarree en hevige bloedingen. Meer dan de helft van de patiënten komt te overlijden aan de ziekte.

Aangezien marburg wordt overgedragen via lichaamsvloeistoffen, zijn hulpverleners extra kwetsbaar. In Rwanda is ongeveer 70 procent van de besmette personen medisch personeel.

Hoewel er nog geen goedgekeurd medicijn beschikbaar is, zijn er succesvolle vaccinproeven uitgevoerd in Uganda en Kenia. Deze vaccins hebben geen veiligheidsrisico’s laten zien en hebben een snelle en effectieve immuunrespons opgeleverd.

In Rwanda zullen 700 risicovolle hulpverleners worden ingeënt met het vaccin. Het vaccin is geleverd door de non-profitorganisatie Sabin en er kunnen meer doses worden besteld indien nodig. Andere farmaceutische bedrijven werken ook aan vaccins, maar zijn nog niet zo ver gevorderd.

Naast het vaccin krijgt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ook 5000 doses van het antivirale medicijn remdesivir, dat ook wordt gebruikt tegen ebola. Hoewel dit medicijn het virus niet kan bestrijden, kan het wel verlichting bieden aan patiënten.

De uitbraak in Rwanda is de op twee na grootste wereldwijd, met de meeste slachtoffers bij epidemieën in Congo en Angola. De kans op internationale verspreiding wordt echter klein geacht door de WHO.

Om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan, screent de Rwandese gezondheidszorg passagiers op besmetting, vooral in grensprovincies en op internationale luchthavens. Recente gevallen van mogelijke besmetting in Duitsland en België bleken uiteindelijk vals alarm te zijn.

De vaccinatie van hulpverleners en de beschikbaarheid van medicijnen zijn cruciale stappen om de uitbraak van het marburgvirus in Rwanda onder controle te krijgen en verdere verspreiding te voorkomen.