news-06102024-154637

Paus Franciscus heeft aangekondigd dat hij van plan is om 21 nieuwe kardinalen te benoemen. Hierdoor wordt het College van Kardinalen, dat in de toekomst zijn opvolger zal kiezen, aanzienlijk uitgebreid. Op dit moment zijn er 122 kardinalen onder de 80 jaar oud, die de nieuwe paus mogen kiezen, terwijl het gebruikelijke aantal 120 is. Twee van deze kardinalen verliezen echter eind dit jaar hun stemrecht, en voor dertien anderen geldt dat dit eind 2025 zal gebeuren.

Onder de nieuwe benoemingen zijn veel kardinalen van buiten Europa. Zo zijn er geestelijken uit Japan, Indonesiƫ, Algerije en Ivoorkust, maar ook verschillende uit Zuid-Amerika, het continent van de Argentijnse paus Franciscus zelf. Europa is ook vertegenwoordigd met benoemingen uit Groot-Brittanniƫ en verschillende Italianen.

Sinds paus Franciscus in 2013 aantrad, heeft hij de nadruk gelegd op het benoemen van vertegenwoordigers van de wereldkerk. Het aantal Europese en met name Italiaanse kardinalen is sterk afgenomen sinds zijn verkiezing. Sinds 2013 heeft de paus elf keer kardinalen benoemd, ook wel “creatie” genoemd binnen de kerk.

Op 8 december, de feestdag van Maria Onbevlekte Ontvangenis, zullen de nieuwe kardinalen tijdens een mis in Rome officieel worden benoemd door de paus. Ze zullen dan de kardinaalshoed ontvangen uit handen van de paus. Deze benoemingen benadrukken de diversiteit en de wereldwijde vertegenwoordiging binnen het College van Kardinalen.