news-06102024-214900

De stafchef van de Britse premier Starmer, Sue Gray, heeft besloten af te treden na kritiek over haar hoge loon. Er waren al langer zorgen over haar functioneren in de regering-Starmer en dit leidde tot spanningen binnen het team van adviseurs van de premier.

Gray verdiende een jaarsalaris van 170.000 pond, terwijl naaste medewerkers van Starmer salaris moesten inleveren. Dit leidde tot ontevredenheid en collega’s adviseerden haar om genoegen te nemen met een lager salaris, maar daar wilde ze niet naar luisteren. Uiteindelijk lekten Labour-collega’s haar salaris naar de media, wat voor verdere ophef zorgde.

Naast het hoge salaris zorgde ook de houding van Gray voor frustratie binnen de regering-Starmer. Collega’s vonden dat ze zich te veel als vicepremier gedroeg en zich met alle kwesties wilde bemoeien. Gray heeft uiteindelijk besloten om op te stappen vanwege de aanhoudende kritiek op haar functioneren.

Gray werd eerder bekend door haar onderzoek naar ‘partygate’, het schandaal rondom feestjes in de ambtswoning van Boris Johnson tijdens de coronalockdowns. Haar kritiek speelde een belangrijke rol in het vertrek van Johnson als premier.

De Britse premier Starmer heeft in een sobere en realistische toespraak op het partijcongres gereageerd op het vertrek van zijn stafchef. Hij benadrukte het belang van transparantie en integriteit in de regering en sprak zijn waardering uit voor het werk dat Gray heeft verricht, ondanks de recente gebeurtenissen. Starmer benadrukte dat het belangrijk is om als team samen te werken en de focus te houden op het dienen van het volk.