news-07102024-035007

ROC Mondriaan in Den Haag gaat door met de maatschappelijke diensttijd voor jongeren, ondanks het besluit van de regering om geen geld meer beschikbaar te stellen voor dit programma. De maatschappelijke diensttijd werd geïntroduceerd onder het kabinet Rutte III en biedt jongeren tussen de 12 en 30 jaar de mogelijkheid om maximaal een halfjaar vrijwilligerswerk te doen.

Studenten bij ROC Mondriaan worden door de maatschappelijke diensttijd voorbereid op een toekomstig beroep en krijgen ondersteuning in hun persoonlijke groei. Het programma wordt gezien als waardevol en cruciaal voor de ontwikkeling van jongeren. Hoewel de regering heeft besloten om de maatschappelijke diensttijd stop te zetten, zal ROC Mondriaan de komende drie jaar nog steeds gebruik kunnen maken van overheidssubsidies die al waren toegekend voordat het besluit werd genomen.

Het programma richt zich met name op jongeren met minder kansen, zoals diegenen met onderwijsachterstanden. Hiermee draagt de maatschappelijke diensttijd bij aan het creëren van gelijke kansen voor alle jongeren. Daarnaast kan de diensttijd ook helpen om de werkdruk te verlichten in sectoren zoals het onderwijs en de ouderenzorg.

Het behoud van de maatschappelijke diensttijd wordt ook gesteund door ouderenorganisaties vanwege het tekort aan personeel in de ouderenzorg. Bovendien kan het contact tussen jongeren en ouderen eenzaamheid bij ouderen helpen tegengaan.

Door de voortzetting van de maatschappelijke diensttijd bij ROC Mondriaan wordt niet alleen de persoonlijke ontwikkeling van jongeren gestimuleerd, maar wordt ook een bijdrage geleverd aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen zoals kansenongelijkheid en personeelstekorten in verschillende sectoren. Het programma blijft een waardevolle ervaring voor zowel de jongeren als de gemeenschap als geheel.