news-11102024-225746

Israël heeft voor de tweede keer binnen 48 uur het hoofdkwartier van de VN-vredesmacht Unifil in Libanon aangevallen. Bij deze aanvallen raakten twee blauwhelmen gewond. Internationaal is er veel kritiek op de acties van Israël. Verschillende landen, waaronder Frankrijk, Italië en Spanje, hebben de aanvallen veroordeeld en noemen het een schending van het internationaal recht.

De Duitse regering benadrukt dat terwijl Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen, het beschieten van blauwhelmen niet acceptabel is. Andere landen, waaronder China, Ierland en de Verenigde Staten, uiten ook hun ernstige bezorgdheid over de situatie.

Israël heeft toegezegd een grondig onderzoek in te stellen naar de verwonding van de VN-blauwhelmen en beweert dat het per ongeluk is gebeurd. Echter, conflictonderzoeker Erwin van Veen betwijfelt deze verklaring en noemt het een flagrante schending van het internationaal recht. Hij gelooft dat Israël Unifil ziet als onwenselijke ‘pottenkijkers’ en doelbewust hun posten heeft aangevallen.

Ondanks oproepen van de Verenigde Staten om de veiligheid rond de Unifil-posten te waarborgen, twijfelt Van Veen of dit daadwerkelijk effect zal hebben. Hij waarschuwt dat als Israël doorgaat met het aanvallen van de posten en er doden vallen, er veel weerstand zal komen tegen Israël. Het is afwachten hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen en of er uiteindelijk consequenties zullen zijn voor de acties van Israël.