news-12102024-045828

Bijna 14.000 huishoudens in Noord-Limburg moeten dit weekend hun drinkwater eerst drie minuten koken. Bij een controle is een lichte verontreiniging met de E.coli-bacterie, beter bekend als de poepbacterie, aan het licht gekomen.

Het kookadvies van de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) geldt voor huishoudens in delen van de gemeenten Venray, Bergen en Horst aan de Maas. WML spreekt van een lage concentratie van de bacterie, maar wil geen risico nemen met de gezondheid van klanten: “Mensen met een verminderde weerstand zouden kans kunnen lopen op maag- en darmklachten.”

Het advies geldt voor water dat gebruikt wordt om te drinken, ook voor vee en huisdieren, tanden poetsen en bij het koken. Voor de douche, de afwas of schoonmaken hoeft het water niet gekookt te worden. WML verwacht dat het kookadvies blijft gelden voor ten minste dit weekend.

In Apeldoorn werd bij een controle vorige week ook de poepbacterie aangetroffen. Daar moeten mensen in delen van die stad hun water koken. Ook dat advies duurt nog tot en met dit weekend.

Het is belangrijk om het kookadvies op te volgen om gezondheidsproblemen te voorkomen. De E.coli-bacterie kan namelijk maag- en darmklachten veroorzaken, vooral bij mensen met een verminderde weerstand. Daarom is het verstandig om water voor consumptie en hygiëne eerst te koken en af te laten koelen.

Het is aan te raden om het water minstens drie minuten te laten koken voordat het gebruikt wordt. Dit zorgt ervoor dat eventuele bacteriën gedood worden en het water veilig is om te drinken. Hoewel het koken van water wat extra moeite kost, is het een kleine prijs om te betalen voor een goede gezondheid.

Het is ook goed om te weten dat het koken van water alleen nodig is voor consumptiegerelateerde activiteiten. Water voor douchen, afwassen en schoonmaken hoeft niet gekookt te worden. Op deze manier kan de verspreiding van de poepbacterie effectief worden tegengegaan en kan de veiligheid van de bevolking worden gewaarborgd.

Door alert te zijn op dit soort situaties en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen gezondheidsrisico’s worden geminimaliseerd en kan de impact van bacteriële verontreiniging worden verminderd. Het is daarom altijd verstandig om de aanbevelingen van de lokale autoriteiten op te volgen en wateradviezen serieus te nemen.