news-13102024-195745

In Limburg zorgt hoogwater in de Maas voor problemen op verschillende locaties. Veerponten zijn niet meer operationeel en een camping moest gedeeltelijk worden geëvacueerd. De nasleep van orkaan Kirk bracht vooral op donderdag veel regenval in Zuid-Limburg. Dit water wordt nu afgevoerd door de Maas, waardoor het waterpeil snel steeg.

Hoewel het waterpeil in het zuidelijkste deel van de Nederlandse Maas inmiddels aan het dalen is, trekt de afvoergolf nog steeds door de rivier. Vanochtend bevond deze zich volgens Rijkswaterstaat bij Mook, in het noordelijkste puntje van Limburg. Camping ’t Veerhuys in Blitterswijck moest vandaag de kampeerweide evacueren vanwege deze afvoergolf. Kampeerders zijn verplaatst naar hoger gelegen delen van de camping.

Daarnaast zijn er ook veerponten die niet kunnen varen vanwege het hoge waterpeil, zoals die tussen Lottum en Lomm, Baarlo en Steyl, en Broekhuizen en Arcen. Eerder deze week moesten veerponten ook al uit de vaart worden genomen vanwege de hoge waterstanden in de Maas. Bij Roermond werden campinggasten vrijdag verrast door het hoge water. Op dat moment bereikte de Maas een afvoer van 1600 kubieke meter per seconde, terwijl dit normaal gesproken rond de 200 kubieke meter per seconde ligt.

Orkaan Kirk trok over Spanje en Frankrijk voordat het Europa binnenkwam, waar met name Frankrijk zwaar werd getroffen. De gevolgen van de orkaan zijn ook in Limburg duidelijk merkbaar. Het is belangrijk om de waterstanden en afvoergolven van de Maas nauwlettend te blijven volgen om verdere problemen te voorkomen. Veiligheid staat hierbij voorop en maatregelen worden genomen om de impact van het hoogwater te minimaliseren.