news-16102024-090115

Chronische pijn treft miljoenen Nederlanders

Recent onderzoek uitgevoerd door Ipsos I&O onthult dat meer dan 3,5 miljoen mensen in Nederland lijden aan chronische pijn. Dit aantal overtreft zelfs het aantal mensen dat te maken heeft met bekende volksziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. De verwachting is dat dit aantal zal toenemen als gevolg van de vergrijzing in Nederland.

Chronische pijn kan het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals behandelingen tegen kanker of orthopedische operaties die vooral ouderen ondergaan. Helaas wordt pijn vaak nog gezien als een symptoom in plaats van een op zichzelf staande ziekte. Dit kan leiden tot sociale isolatie omdat de pijn ervoor zorgt dat mensen minder actief worden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat chronische pijn anders is dan acute pijn, die meestal wordt veroorzaakt door een blessure, ziekte of operatie. Mensen met chronische pijn kunnen niet zomaar de pijn negeren, omdat het zo overheersend is geworden. Dit kan leiden tot ernstige beperkingen in het dagelijks leven en zelfs geestelijke gezondheidsproblemen, waaronder depressie.

Om de pijn te verlichten, maken meer dan één miljoen mensen in Nederland momenteel gebruik van opioïden, zware pijnstillers met een hoog verslavingspotentieel. Dit gebruik is de afgelopen jaren gestegen en zal naar verwachting blijven stijgen. Hoewel opioïden effectief kunnen zijn in het verlichten van pijn, hebben ze ook veel bijwerkingen, waaronder verslaving.

Het is verontrustend dat sommige artsen te vaak opioïden voorschrijven, mogelijk onder druk van de patiënt of vanwege een gebrek aan kennis over alternatieve behandelingen voor chronische pijn. Er bestaan andere medicijnen die effectief kunnen zijn bij de behandeling van zenuwpijn, zoals medicijnen tegen depressie of epilepsie. Deze middelen kunnen zenuwweefsel tot rust brengen en de intensiteit van de pijn verminderen, met minder risico op verslaving.

Het is essentieel dat artsen beter worden opgeleid over de behandeling van chronische pijn, zodat zij verantwoorde keuzes kunnen maken bij het voorschrijven van medicijnen. Het opnemen van dit onderwerp in het medisch curriculum is een stap in de goede richting, maar er is nog veel werk aan de winkel om de sociaal-maatschappelijke impact van chronische pijn te verminderen. Huisartsen kunnen een cruciale rol spelen in het verbeteren van de behandeling van chronische pijn door middel van een betere opleiding en kennis.

Het is van groot belang dat er meer aandacht wordt besteed aan de behandeling van chronische pijn in Nederland, zodat de miljoenen mensen die hieraan lijden de juiste zorg en ondersteuning kunnen krijgen. Met een gecombineerde inspanning van artsen, specialisten en beleidsmakers kan de impact van chronische pijn op de samenleving worden verminderd en kunnen patiënten een betere kwaliteit van leven krijgen.