news-17102024-220919

Yahya Sinwar was een beruchte figuur in de wereld van terrorisme. Hij stond bekend als het brein achter de aanval op Israël op 7 oktober 2023 en was de leider van Hamas in de Gazastrook. Sinwar groeide op in Khan Younis en was verantwoordelijk voor meedogenloze acties tegen Palestijnen die informatie aan Israël doorgaven.

Ondanks zijn gevangenschap in Israël en zijn vrijlating in een gevangenenruil in 2011, wist Sinwar snel op te klimmen binnen Hamas en werd hij uiteindelijk de leider van de terreurbeweging. Hij kondigde de aanval op Israël al in 2022 aan en leek geen moeite te hebben met de duizenden doden en gewonden die vielen als gevolg van de oorlog.

Na de dood van Hamas-leider Ismail Haniyeh in Iran, werd Sinwar benoemd tot zijn opvolger. Het was lange tijd onduidelijk waar Sinwar zich schuilhield, maar hij werd uiteindelijk gedood door het Israëlische leger in Rafah. Het leger beweerde dat er geen gijzelaars aanwezig waren in het gebouw waar Sinwar werd gedood.

Ondanks de dreigementen van Israël en het Internationaal Strafhof, leek Sinwar weinig zorgen te maken over zijn eigen veiligheid. Hij stond bovenaan de dodenlijst van Israël en werd uiteindelijk gedood door militairen. Hamas zal naar verwachting snel een opvolger benoemen voor Sinwar.