Duitsland heeft besloten om een deel van de asielzoekers te korten op hun uitkeringen en om het dragen van messen op minder plaatsen toe te staan. Deze maatregelen zijn een reactie op de mesaanval in Solingen afgelopen augustus, waarbij drie mensen om het leven kwamen. De verdachte was een uitgeprocedeerde asielzoeker.
Het nieuwe pakket aan maatregelen, dat ‘veiligheidspakket’ wordt genoemd, beperkt de rechten van asielzoekers. Bijvoorbeeld, mensen die een verblijfsvergunning hebben maar terugkeren naar hun thuisland, verliezen hun verblijfsvergunning. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals het verlaten van Duitsland voor de begrafenis van een ouder.
Daarnaast hebben mensen die via een ander EU-land zijn binnengekomen en daar geregistreerd staan, minder recht op uitkeringen in Duitsland. De meeste asielzoekers bereiken Duitsland over land via omliggende EU-landen, maar dat betekent niet altijd dat ze daar ook geregistreerd zijn.
Er was ook discussie over het geven van meer bevoegdheden aan de politie om met geautomatiseerde gezichts- en stemherkenningssoftware mensen op te sporen, maar de Bondsraad heeft hier voorlopig een streep door gezet.
De aanslag in Solingen heeft geleid tot discussies over migratie en het aanscherpen van veiligheidsmaatregelen in Duitsland. Sommige Duitsers zien deze incidenten als bewijs dat migratie gevaarlijk kan zijn. De radicaal-rechtse AfD spreekt van ‘Messermigration’ en pleit voor strengere maatregelen.
Ondanks de steun voor de plannen in de Bondsdag, is er kritiek vanuit verschillende hoeken. De christendemocraten en de AfD vinden de maatregelen niet ver genoeg gaan. De belangenorganisatie Pro Asyl is ook tegen het pakket, omdat het de rechten van vluchtelingen beperkt.
Binnen de partij van kanselier Scholz is er ook onvrede over de hardere koers. Sommige leden vinden dat het beleid extremere ideeën legitimeert en racisme aanwakkert. Er werd zelfs beweerd dat Scholz gedreigd heeft om een stem tegen de maatregelen gelijk te stellen aan een stem tegen hem als bondskanselier.
De discussie over migratie en veiligheid blijft een gevoelig onderwerp in Duitsland en zal ongetwijfeld nog verder worden besproken in de toekomst.