news-20102024-162412

De Duitse politie heeft recentelijk een man uit Libië gearresteerd op verdenking van het plannen van een aanslag op de Israëlische ambassade in Berlijn. De verdachte, Omar A., die naar verluidt banden heeft met Islamitische Staat, werd in Bernau, nabij Berlijn, gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd een aanval te willen uitvoeren met vuurwapens, en zou informatie hebben uitgewisseld met een IS-lid via een chatkanaal.

Na de arrestatie van de verdachte is zijn huis doorzocht, maar het is niet bekendg of er aanwijzingen voor de plannen zijn gevonden. Daarnaast is ook een ander huis doorzocht, dat van een getuige in Noordrijn-Westfalen. Deze persoon is echter geen verdachte in de zaak, en het is onduidelijk welke informatie hij heeft verstrekt.

Minister Faeser van Binnenlandse Zaken heeft verklaard dat de veiligheidsdiensten op tijd hebben ingegrepen om een mogelijke aanslag te voorkomen. Het beschermen van Joodse en Israëlische instellingen in het land heeft volgens haar de hoogste prioriteit. De 28-jarige verdachte, Omar A., zal vandaag worden voorgeleid aan de onderzoeksrechter in Karlsruhe.

Volgens de krant Bild werd het huis van de verdachte bestormd door een zwaarbewapende politie-eenheid na een tip van een buitenlandse inlichtingendienst. Minister Buschmann van Justitie benadrukt dat er een serieuze dreiging van islamitisch terrorisme in Duitsland is, waarbij met name Israëlische instellingen en personen het doelwit zijn.

De afgelopen tijd is het aantal antisemitische incidenten in Duitsland aanzienlijk toegenomen, vooral na de Hamas-aanslagen in oktober vorig jaar in Israël en de daaropvolgende aanvallen op Gaza door Israël. Deze gebeurtenissen hebben bijgedragen aan een broeierige sfeer van antisemitisme in het land, die door de autoriteiten nauwlettend in de gaten wordt gehouden.