news-21102024-223657

De bewindslieden van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben aangekondigd hoe de bezuiniging van 250 miljoen euro op subsidies zal worden doorgevoerd. Minister Agema en de staatssecretarissen Maeijer en Karremans hebben in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat er bezuinigd zal worden op organisaties en projecten die zich bezighouden met preventie, de bouw van sportaccommodaties en zorg aan onverzekerden.

Hoewel de bewindspersonen liever geen bezuinigingen hadden doorgevoerd, is het in het hoofdlijnenakkoord vastgelegd dat er in totaal 1 miljard euro op subsidies moet worden bezuinigd, waarvan een kwart voor rekening van VWS is. Er zal niet worden bezuinigd op subsidies voor essentiële zorg, zoals bevolkingsonderzoeken en vaccinaties, maar andere ontvangers van subsidies zullen wel geraakt worden.

Een van de gebieden waarop bezuinigd zal worden, is bijvoorbeeld het Stagefonds, dat zorgaanbieders vergoedingen geeft voor stageplekken. De huidige subsidieregeling wordt na 2027 niet meer verlengd, wat jaarlijks 122 miljoen euro oplevert. Daarnaast zal er ook minder geld beschikbaar zijn voor de bouw en onderhoud van sportaccommodaties, met 28 miljoen euro dat wordt weggehaald.

Het RIVM zal het met 20 miljoen euro minder moeten doen, terwijl de subsidieregeling voor onderzoek naar nieuwe zorgvormen volledig wordt stopgezet. De subsidie voor zorg aan mensen zonder zorgverzekering wordt gehalveerd en er zal geen geld meer gaan naar de subsidieregeling voor trans vrouwen die borstprotheses nodig hebben.

Ook preventieorganisaties en organisaties die hulp bieden aan kwetsbare groepen zullen worden getroffen door de bezuinigingen. Minder geld zal beschikbaar zijn voor het Voedingscentrum, het Trimbosinstituut, PON, het Veteraneninstituut en de Stichting Joods Maatschappelijk Werk. De bewindspersonen kondigen echter aan dat door de bezuinigingen er extra geld vrijkomt voor het verbeteren van de beschikbaarheid van geneesmiddelen en voor het controleren op illegale vapes.

De begroting van het ministerie van VWS zal vanaf woensdag worden behandeld in de Tweede Kamer, waar de details van de bezuinigingen verder zullen worden besproken en beoordeeld.