news-23102024-045737

De eerste groep asielzoekers arriveerde in Ugchelen met de bus vlak voor middernacht en werden ondergebracht in de noodopvang aan de Nijenbeek. Buurtbewoners merkten op dinsdagavond op dat meerdere mensen naar de opvang werden gebracht.

Een aantal bewoners stond te wachten op de bussen die rond 23.30 uur aankwamen in Ugchelen. De asielzoekers kwamen van het aanmeldcentrum in Ter Apel.

De komst van de asielzoekers naar Ugchelen heeft in het verleden tot veel protest geleid. De tijdelijke opvanglocatie bevindt zich dicht bij een basisschool. Er werden spandoeken opgehangen bij de school en er vond zelfs een explosie plaats bij het pand. Later werd er ook nog vuurwerk afgestoken.

De noodopvang was ongeveer anderhalve week geleden gereed voor gebruik, maar de opening werd vertraagd vanwege de schade veroorzaakt door de explosie eerder die week. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers betreurt wat er is gebeurd en noemt de vernielingen “onacceptabel”.

De nachtopvang is bedoeld voor ongeveer honderd asielzoekers die geen plek hebben in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Wanneer de capaciteit daar overschreden wordt, kunnen asielzoekers terecht in Ugchelen voor een slaapplaats. Overdag worden ze dan met de bus teruggebracht naar Ter Apel.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de asielzoekers die naar Ugchelen worden gebracht, behoefte hebben aan een veilige plek om te verblijven totdat er meer permanente opvang beschikbaar is. Het is een uitdaging om de opvang van vluchtelingen goed te organiseren en te zorgen voor voldoende faciliteiten en ondersteuning. Het is daarom ook essentieel dat de lokale gemeenschap begrip toont en solidariteit toont met degenen die hun land zijn ontvlucht op zoek naar veiligheid en bescherming.