news-24102024-110440

In de Filipijnen zijn minstens 26 mensen omgekomen door de tropische storm Trami. Meer dan 160.000 mensen hebben hun huizen moeten verlaten vanwege de overstromingen.

De storm trof vooral het grootste eiland Luzon met hevige regenval, waardoor overstromingen en aardverschuivingen ontstonden. Windsnelheden van bijna 100 kilometer per uur werden gemeten.

De meeste slachtoffers vielen in de regio Bicol, voornamelijk door verdrinking. Tientallen vluchten werden geannuleerd en scholen en overheidskantoren zijn gesloten.

Veel mensen in de getroffen gebieden zijn opgevangen in evacuatiecentra. Echter, op sommige plaatsen verloopt de reddingsoperatie moeizaam vanwege het grote aantal mensen dat gered moet worden. Lokale hulpdiensten geven aan dat extra motorboten noodzakelijk zijn.

President Marcos heeft al zijn afspraken afgezegd en heeft noodoverleg in het militaire hoofdkwartier over de te nemen maatregelen. De storm Trami beweegt nu naar het westen, richting de Zuid-Chinese Zee. Hongkong bereidt zich ook voor op mogelijke overlast in de komende dagen.

De Filipijnen worden jaarlijks getroffen door ongeveer twintig tropische stormen, die vaak gepaard gaan met zware regenval, harde wind en gevaarlijke aardverschuivingen.

De tropische stormen veroorzaken niet alleen verlies van mensenlevens, maar ook grote schade aan infrastructuur en landbouw. De regering van de Filipijnen werkt aan maatregelen om de impact van deze natuurrampen te minimaliseren en de bevolking beter te beschermen.

Het is belangrijk dat er meer investeringen worden gedaan in infrastructuur, vroegtijdige waarschuwingssystemen en evacuatieplannen om de kwetsbare gemeenschappen te helpen zich voor te bereiden op toekomstige natuurrampen.