news-25102024-111305

Uitstoot ziekmakende stoffen stijgt bij 125 Nederlandse bedrijven

Bij 125 Nederlandse bedrijven is de uitstoot van één of meer zeer giftige stoffen tussen 2015 en 2022 gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Dat terwijl bedrijven sinds 2016 juist minder ziekmakende stoffen mogen uitstoten.

De stoffen die worden uitgestoten, zoals kwik, lood en kankerverwekkende stoffen, zijn gevaarlijk voor de gezondheid van mensen. Ze kunnen bijvoorbeeld de voortplanting belemmeren, kankerverwekkend zijn of zich ophopen in de voedselketen.

RTL Nieuws keek naar cijfers van 224 bedrijven die zelf rapporteerden over de uitstoot van ‘Zeer Zorgwekkende Stoffen’. Niet alle bedrijven die deze stoffen uitstoten, zijn meegenomen in het onderzoek. Bedrijven zijn sinds 2016 verplicht om de uitstoot van deze stoffen te minimaliseren, maar bij 56 procent van de onderzochte bedrijven lukt dat niet.

Toxicoloog Paul Scheepers van de Radboud Universiteit maakt zich zorgen over de toegenomen uitstoot van Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s), die kunnen leiden tot een verhoogd risico op kanker. Hij benadrukt dat zelfs een kleine toename in de uitstoot van deze giftige stoffen ernstige gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid.

Provincies erkennen dat het handhaven van de regelgeving lastig is, omdat de criteria om de plannen van bedrijven te toetsen vaag zijn. Bedrijven moeten elke vijf jaar een plan indienen om te laten zien dat ze er alles aan doen om de uitstoot te verminderen.

Sommige bedrijven geven aan hard te werken aan het verminderen van de uitstoot en wijten de toename aan een verhoogde productie. Anderen stellen dat de uitstoot in vergelijking met 1990 wel is gedaald en dat nieuwe cijfers een afname laten zien.

Tata Steel, een van de bedrijven waarbij de uitstoot is gestegen, geeft aan dat ze in het verleden verkeerde cijfers hebben gerapporteerd. Ze stellen dat de uitstoot inmiddels daalt. Andere bedrijven, zoals Rockwool, melden dat de uitstoot van bepaalde stoffen al is verminderd.

Het is duidelijk dat er meer controle en handhaving nodig is om ervoor te zorgen dat bedrijven de uitstoot van zeer giftige stoffen blijven minimaliseren en de volksgezondheid beschermen. Hopelijk kan er snel actie worden ondernomen om deze zorgwekkende trend om te keren en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.