news-26102024-112115

De tentoonstelling over Wu Zetian opent vandaag in Leeuwarden en werpt een nieuw licht op het leven van de enige vrouwelijke keizer die China ooit heeft gekend. Wu Zetian was een uitzonderlijke vrouw die tegen alle tradities en verwachtingen in de troon besteeg. In een tijd waarin vrouwen geen eigen voornaam hadden, wist zij zich op te werken van burgermeisje tot keizerin.

De tentoonstelling in het Keramiekmuseum Princessehof laat zien hoe vastberaden en slim Wu moet zijn geweest om haar positie te bereiken in het keizerlijke hof. Hoewel ze aanvankelijk werd afgeschilderd als een meedogenloze tiran, wordt er nu genuanceerder gedacht over haar bewind. Het was niet ongebruikelijk dat heersers in die tijd over lijken gingen om hun positie te handhaven.

Wu kwam als concubine aan het hof toen ze slechts 14 jaar oud was. Ondanks haar lage rang en kinderloosheid, wist ze de gunst van de keizer te winnen en uiteindelijk zelf de macht te grijpen. Haar heerschappij werd gekenmerkt door bloeiende handel, technologische vernieuwingen en landbouwhervormingen. Als kind van een handelaar had ze een andere kijk op zaken dan haar tijdgenoten die alleen aan het hof hadden gewoond.

Hoewel Wu in het verleden vaak werd afgeschilderd als slinks en meedogenloos, zien historici haar nu eerder als een pragmatische heerser. Om haar positie te verzekeren moest ze soms harde maatregelen nemen, maar eenmaal gevestigd als heerser, stopte ze met het uitschakelen van politieke tegenstanders. Wu wilde beoordeeld worden door toekomstige generaties en liet daarom het traditionele grafschrift bij haar tombe leeg.

De tentoonstelling in Leeuwarden biedt een uniek inzicht in het leven en de heerschappij van deze opmerkelijke vrouw. Het toont niet alleen haar vastberadenheid en politieke kunde, maar ook de complexiteit van haar bewind in een tijd van politieke intriges en machtsstrijd. Wu Zetian mag dan wel over lijken zijn gegaan om de troon te bereiken, ze heeft ook bijgedragen aan een periode van welvaart en vernieuwing in het oude China.