news-26102024-172229

In Italië is er kritiek op het ministerie van Defensie vanwege het eren van Italiaanse soldaten die omkwamen in een slag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ministerie plaatste afgelopen woensdag een eerbetoon aan hen op X. Italië vocht onder de fascistische leider Benito Mussolini aan de zijde van nazi-Duitsland tijdens de oorlog.

Bij de Tweede Slag bij El Alamein in oktober 1942 werden de Duits-Italiaanse divisies verslagen door de geallieerden onder leiding van de Britten. Deze slag in het noorden van Egypte was een keerpunt in de oorlog in Noord-Afrika. Aan de Italiaanse kant vielen duizenden doden.

Het ministerie beschrijft de slag als een “heroïsch en tragisch hoofdstuk” in de geschiedenis en eert de moedige Italiaanse soldaten die vochten in het zand van Noord-Afrika. Ze gaven hun leven voor onze vrijheid, aldus het ministerie.

Oppositiepartijen zoals de Vijfsterrenbeweging bekritiseren het eerbetoon en vinden het “ongepast”. Zij stellen dat de 17.000 omgekomen soldaten alleen moeten worden geëerd als slachtoffers van het fascistische regime. De nationale partizanenbeweging, ANPI, die zich verzet tegen het fascisme in Italië, is ook verontwaardigd. Zij benadrukken dat de Italiaanse soldaten in El Alamein niet zijn gevallen voor de vrijheid, maar door de fascistische regering naar hun dood werden gestuurd.

Hoewel premier Meloni van de radicaal-rechtse partij Fratelli d’Italia zich bij haar aantreden in 2022 duidelijk heeft uitgesproken tegen het neofascisme, wordt zij vaak bekritiseerd omdat zij te passief zou reageren. Zo brachten neofascisten eerder dit jaar in Rome openlijk de Hitlergroet, waarbij Meloni werd verweten dat zij hier geen afstand van nam.

Het is belangrijk om de geschiedenis op een respectvolle en genuanceerde manier te herdenken, waarbij alle aspecten en perspectieven worden belicht. Dit herinnert ons eraan dat oorlog en ideologieën vaak leiden tot menselijk leed en slachtoffers aan alle kanten.